Osimertinib, tratament aprobat în Uniunea Europeană pentru cancerul pulmonar non-microcelular avansat cu mutație EGFR

  • Altfel despre Cancer



Cancerul pulmonar beneficiază din plin de inovațiile în oncologie, precum tratamentele țintite. Un subtip al acestui neoplasm, cel cu mutație EGFR, are drept tratament de primă linie inhibitorii de receptor al factorului de creștere epidermal (EGFR-TKI), deoarece aduc o supraviețuire mai îndelungată decât chimioterapia. Și performanța acestei clase de medicamente crește cu osimertinib – un inhibitor de EGFR recent aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru tratamentul de primă linie a cancerului pulmonar avansat cu mutații EGFR.

Sursa: multivu.com

Rezultatele studiului

Această decizie se bazează pe rezultatele pozitive ale studiului de fază III FLAURA, care a urmărit 556 de pacienți cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC), avansat local sau metastatic. Aceștia au primit drept prim tratament, în mod aleatoriu, noul inhibitor de EGFR osimertinib sau medicamente de primă sau a doua generație din această clasă – gefitinib sau erlotinib.

abonare

Rezultatele au arătat avantajul osimertinib:

  • Osimertinib a condus la o supraviețuire medie de 18.9 luni, fără progresia bolii;
  • Ceilalți inhibitori de EGFR au condus la o supraviețuire medie de 10.2 luni, fără progresia bolii;
  • După 18 luni de la începutul studiului, 83% din pacienții tratați cu osimertinib erau în viață, față de 71% din cei tratați clasic;
  • Pacienții tratați cu osimertinib au avut mai puține reacții adverse severe: 34%, față de 45% din cei tratați clasic.

Aceste rezultate și decizia de aprobare bazată pe ele au potențialul de a schimba practica medicală în acest cancer:

“Studiul FLAURA schimbă practica medicală în prima linie de tratament a pacienţilor cu NSCLC avansat/ metastazat cu mutaţie EGFR. Beneficiul de supravieţuire fără progresia bolii atinge un nivel fără precedent pentru aceasta categorie de pacienţi, beneficiu care a fost constant observat la toate subgrupurile de pacienţi, inclusiv la cei cu metastaze ale SNC. Mai mult decât atât, datele preliminare de supravieţuire generală sunt extrem de promiţătoare, cu o reducere de 37% a riscului de deces (la momentul analizei interimare, datele nu atinseseră maturitatea necesară calculelor statistice)”, a spus Dr Abil. Alexandru Grigorescu, cercetător științific gradul I (RDI), medic primar oncologie medicală la Institutul Oncologic Bucureşti.

Mecanismul osimertinib: acesta țintește atât mutația EGFR uzuală, cât și mutația T790M, cel mai frecvent responsabilă de recurența cancerului.
Sursa foto: multivu.comosimert

Despre osimertinib

Osimertinib este un inhibitor de tirozin-kinază, ce țintește în mod specific activitatea EGFR, responsabil pentru creșterea și diviziunea celulară. Dacă EGFR este foarte activ în tumora pulmonară, contribuie la creșterea și metastazarea acesteia.

Acest mecanism de tratament este important deoarece pacienții care au mutația EGFR reprezintă 10-15 % dintre pacienții cu NSCLC din Europa și 22% dintre pacienții cu NSCLC din America de Nord.

Recenta aprobare de către EMA privește utilizarea osimertinib în monoterapie, pentru tratamentul în prima linie a pacienților cu cancer pulmonar non-microcelular local avansat sau metastazat, ale căror tumori prezintă mutații EGFR .

Osimertinib este deja aprobat în Uniunea Europeană din 2016, pentru tratamentul cancerului pulmonar non-microcelular local avansat sau metastazat, cu mutație EGFR T790M.

Osimertinib drept prim tratament a fost aprobat deja în Statele Unite ale Americii pentru pacienţii cu NSCLC avansat sau metastatic cu mutaţie EGFR prezentă, și este în curs de evaluare în Japonia.

“Noua aprobare pentru indicația în linia 1 de tratament constituie un progres remarcabil în setarea şi constituirea unui nou standard de tratament pentru pacienţii cu NSCLC avansat sau metastazat care prezintă mutaţia EGFR. Acest moment vine ca o confirmare a misiunii asumate de AstraZeneca: de a transforma ştiinta în soluţii terapeutice de ultimă generaţie pentru pacienţi, a spus Dr. Radu Raşinar, Vice- Preşedintele AstraZeneca Europa Centrală şi de Est, producătorul osimertinib.

Mai multe despre tratamentul cancerului pulmonar , de la ASCO 2018:

#ASCO18. Nivolumab + chimioterapie, supraviețuire fără progresie a bolii mai mare comparativ cu simpla chimioterapie la pacienții cu NSCLC, cu o expresie PD-L1 de sub 1%

#ASCO18: Adăugarea atezolizumab la bevacizumab + chimioterapie crește supraviețuirea în cancerul pulmonar non-microcelular metastatic

#ASCO18. Atezolizumab crește supraviețuirea generală în cancerul pulmonar non-microcelular, în prima linie de tratament alături de chimioterapie