Parteneriat BioNTech – UK: 10 mii de pacienți cu cancer ar putea beneficia de imunoterapii personalizate ARNm până în 2030

  • Imuno-oncologia



Dezvoltarea vaccinurilor împotriva cancerului nu este nouă, însă a câștigat un impuls considerabil în ultimii ani, datorită avansului tehnologiilor moderne de secvențiere. În plus, după succesul și validarea tehnologiei ARN mesager (studiată de peste 20 de ani) pentru vaccinurile împotriva COVID-19, o nouă etapă pentru vaccinuri oncologice a fost deschisă, iar rezultatele nu încetează să apară.

BioNTech și Guvernul Regatului Unit (UK) au anunțat recent un parteneriat pentru accelerarea studiilor clinice pentru imunoterapii personalizate pe bază de ARNm. Până la 10.000 de pacienți cu cancer ar putea beneficia de aceste terapii inovatoare până la sfârșitul anului 2030, fie în studii clinice, fie ca tratamente autorizate.

abonare

Demersul face parte dintr-o colaborare mai largă, axată pe trei piloni: imunoterapii pentru cancer bazate pe ARNm sau alte clase de medicamente oncologice, vaccinuri împotriva bolilor infecțioase și investiții în extinderea activității BioNTech în Marea Britanie, considerată a fi una dintre piețele cheie ale companiei.

De asemenea, în cadrul parteneriatului va fi accelerată includerea pacienților în studiile clinice pentru produsele pe bază de ARNm care sunt evaluate în prezent, utilizând rețeaua de studii clinice din Marea Britanie, care include infrastructura genomică și de date privind sănătatea. Primul pacient cu cancer ar putea fi înscris chiar în a doua jumătate a anului 2023.

„Marea Britanie a livrat cu succes vaccinuri COVID-19 atât de repede, deoarece Serviciul Național de Sănătate (NHS), mediul academic, autoritatea de reglementare și sectorul privat au lucrat împreună într-un mod exemplar. Acest acord este rezultatul lecțiilor învățate din pandemia de COVID-19, deoarece toți am văzut și vedem că dezvoltarea medicamentelor poate fi accelerată fără a reduce din parametri de calitate și siguranță. Scopul nostru este să accelerăm dezvoltarea imunoterapiilor și a vaccinurilor folosind tehnologii pe care le cercetăm de peste 20 de ani. Colaborarea va acoperi diferite tipuri de cancer și boli infecțioase care afectează în mod colectiv sute de milioane de oameni din întreaga lume”, a declarat Prof. Ugur Sahin, CEO și Co-fondator BioNTech.

Câteva sute de pacienți au primit până în prezent imunoterapii pentru cancer pe bază de ARNm, ca parte a studiilor BioNTech pentru produsele candidate de pe platformele FixVac și iNeST ale companiei.

Cele mai recente date cu unul dintre vaccinurile iNeST, din studiu de fază I, au fost prezentate chiar la Congresul din 2022 al Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO 2022), arătând că vaccinul determină remisiunea la jumătate din pacienții cu cancer pancreatic cărora le-a fost administrat. Mai multe detalii: #ASCO22. Vaccinul terapeutic personalizat, bazat pe ARNm, determină remisiunea la jumătate din cazurile de cancer pancreatic, într-un studiu de fază I

În 2021, vaccinul BNT111 (bazat pe platforma FixVac), era administrat primului pacient cu melanom, într-un studiu de fază II. Mai multe detalii: Vaccinul terapeutic de tip ARNm pentru melanomul avansat, produs de BioNTech, administrat primului pacient într-un studiu de fază II

În 2012, prima terapie personalizată oncologică pe bază de ARNm dezvoltată de BioNTech a fost administrată unui pacient cu malanom într-un studiu clinic, punând bazele a ceea ce astăzi este platforma FixVac. Doi ani mai târziu, în 2014, primul pacient a primit o terapie complet individualizată, stabilindu-se bazele iNeST.

Citește și: