#ReThinkHealth Podcast. Dan Staner, românul din spatele vaccinului Moderna. Ce produse pe baza tehnologiei ARNm se află în dezvoltare?

  • Biotehnologie
  • Podcast



Ascultă cel mai recent episod din podcastul #ReThinkHealth, susținut de Centrul pentru Inovație în Medicină și găzduit de Dr. Marius Geantă. Invitatul acestui episod este Dan Staner, vicepreședinte Moderna și responsabil pentru piețele din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa).

Discuția lor se concentrează asupra modului în care vaccinul Moderna Covid-19 a ajuns pe piață în timp record, fără a face vreun compromis în ceea ce privește siguranța și calitatea, precum și ce produse vor urma folosind tehnologia ARNm. Conform Dan Staner, secretul a constat în reziliență, voință și credința într-o viziune.

abonare

„Lumea Moderna a devenit realitate dintr-o companie care s-a bazat pe un vis de zece ani al CEO-ului nostru, care credea că va construi un nou mecanism de acțiune, un nou set de produse farmaceutice după revoluția moleculelor mici, revoluția produselor biologice. El crede că ARNm va fi a treia revoluție. Și cred că visul lui a devenit realitate la sfârșitul anului 2020 în SUA și la începutul lui 2021 în Europa.”

Povestea lui Dan Staner începe în București, România, unde s-a născut și a crescut până la vârsta de 11 ani. A urmat un traseu impresionant, iar cu puțin timp de începerea pandemiei, s-a alăturat companiei Moderna, care a adus lumii unul dintre cele două vaccinuri bazate pe tehnologia ARN mesager.

„A fost o lecție de umilitate. Inovația nu ține cont de mărimea companiei. Nu spun că am fost mai deștepți decât big pharma, dar dacă ne uităm la companiile care au inovat cu privire la vaccinurile Covid-19, ele sunt companii mici de biotehnologie. BioNTech este un alt exemplu, chiar dacă ulterior s-au alăturat Pfizer, totul a pornit de la o companie mică de origine germană. Novavax, care a primit recent aprobările, este de asemenea o companie mică”.

Moderna a publicat recent noi date clinice despre vaccinul mRNA-1273.214, care conține atât fragmentul de ARNm din vaccinul inițial Spikevax, cât și un nou fragment de ARNm adaptat pentru varianta Omicron. O doză de rapel din acest vaccin determină un titru superior de anticorpi neutralizanți față de varianta Omicron după o lună de la administrare, comparativ cu prima versiune a vaccinului (mRNA-1273).

Conform declarațiilor companiei, noile date sugerează posibilitatea unei protecții mai îndelungate față de variantele de îngrijorare, iar vaccinul mRNA-1273.214 întrunește toate caracteristicile pentru a deveni doză de rapel de elecție pentru toamna anului 2022. Datele preliminare urmează a fi depuse către autoritățile de reglementare, cu intenția de aprobare a vaccinului bivalent până la finalul verii. În acest context este posibil ca pe viitor să fie necesară o singură doză de rapel, anual.

Citește și: