Podcast #Știința360. Dr. Marius Geantă, despre riscul de reinfectare cu varianta Omicron în rândul persoanelor imunizate doar ca urmare a trecerii prin COVID-19

  • Podcast



Podcastul #Știința360 reprezintă varianta completă a emisiunii Știința 360 difuzată în fiecare marți, începând cu ora 14:00 la Radio România Cultural. Așa cum îi spune și numele, podcastul cuprinde cele mai importante avansuri științifice ale momentului, comentate săptămânal de Dr. Marius Geantă și jurnalistul RRC, Corina Negrea, pe măsură ce apar sau sunt validate.

 

În cadrul ediției de pe 7 decembrie 2021 a emisiunii Știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat topul săptămânal Esențial Covid-19 de pe Raportuldegardă.ro, recum și provocarea de a fi copil în 2021: Covid-19, schimbări climatice și marketing digital.

abonare

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

Persoanele imunizate ca urmare a trecerii prin boală au un risc mare de reinfectare cu varianta Omicron

 „Dacă ne uităm pe graficele din Africa de Sud vom vedea exact că la un interval relativ scurt după încheierea unui val cu varianta Delta, a început, spectaculos din punct de vedere al cifrelor, un val de infectări cu varianta cea nouă, Omicron, într-o țară în care nivelul de vaccinare este foarte jos. E de așteptat ca o parte dintre cei peste care au trecut valurile anterioare de infecție și să se fi infectat, să fi căpătat acest tip de imunitate naturală, fără a fi vaccinați. Este o imunitate care fie nu rezistă în timp, fie din punct de vedere calitativ nu este suficientă în fața variantei Omicron.

Sunt date extrem de importante deoarece ne afirmă încă o dată cât de importantă este vaccinarea și cum vaccinarea completă protejează mult mai bine față de trecerea prin boală în fața variantei Omicron, date generate rapid care ne ghidează în această perioadă în care încă sunt mai multe necunoscute decât cunoscute în relație cu această variantă.

Prin munca celor din Africa de Sud, această variantă a fost pusă în evidență foarte repede, informația a fost adusă în atenția comunității mondiale, însă avem acest vid de informație în legătură cu impactul pe care îl poate avea la nivel individual sau la nivelul sănătății publice. De aceea, în această perioadă vom avea în continuare studii aflate în curs de revizuire (preprint). Pe genul acesta de date se bazează măsurile, intervențiile pe care le iau statele pentru a câștiga timp în fața răspândirii variantei Omicron. Am folosit construcția „a câștiga timp” pentru că este, cred, imposibil să fie oprită răspândirea acestei variante.”

Vaccinul cu virus SARS-CoV-2 inactivat produs de Valneva a intrat în procedura de revizuire continuă EMA

„La un an de zile după ce vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm erau autorizate. Iată ce înseamnă o tehnologie modernă, cât de mult timp se poate câștiga din acest punct de vedere. Este de văzut ce decizie va lua CE, cum anume va fi poziționat acest vaccin, să nu uităm că este produs de o companie care vine din Franța. S-ar putea să aibă parte de o revizuire continuă rapidă și sperăm că și de o autorizare.

De ce mai avem nevoie de încă un vaccin? E nevoie deoarece dacă ne uităm în Europa, încă sunt persoane care au nevoie și de alte argumente, unul dintre ele fiind – vreau să mă vaccinez cu un vaccin clasic. Iar acest vaccin care conține virusul inactivat este un vaccin clasic. Sigur nu cred că 20% din populația României așteaptă un astfel de vaccin, dar oricum închide o linie de propagandă a anti-vacciniștilor. Pe de altă parte, într-o perspectivă mult mai îndepărtată, pentru fiecare persoană în parte va fi identificată schema optimă de vaccinare cu vaccinul care i se potrivește.”

Alte subiecte abordate din topul Esențial COVID-19:

  • Structura virusului SARS-CoV-2 tolerează un număr mare de mutații simultane. Există o probabilitate mare ca Omicron să nu fie ultima variantă cu mutații complexe detectată
  • Infecția COVID-19 severă dublează riscul de deces la 1 an, mai ales la persoanele cu vârste sub 65 ani
  • Producția de anticorpi după a treia doză de rapel variază semnificativ în funcție de tipul de vaccin COVID-19 administrat

World Health Summit. Provocarea de a fi copil în 2021: Covid-19, schimbări climatice și marketing digital

„Cred că este și o parte pozitivă care îi privește pe copii în acest context al pandemiei, mă refer la acei copii care din pandemie vor ieși cu un bagaj de cunoștințe legat de sănătate, igienă, mult mai solide decât le-ar fi avut în mod normal. Cred că este un element asupra căruia trebuie să ne oprim și mă gândesc că este o șansă și pentru ceea ce va fi probabil educația pentru sănătate în perioada următoare, știm că există și o lege în acest sens, după cum e nevoie și de reinventarea educației medicale la nivel de universitate. S-ar putea ca acești copii ai pandemiei să vină mai bine înarmați spre profesia de medic sau pur și simplu spre a avea grijă de propria stare de sănătate.

Aceasta ar fi partea luminoasă a lucrurilor și, desigur, dacă trăiesc într-un mediu în care și părinții și profesorii înțeleg aceste lucruri este din ce în ce mai bine. Cred că din tot acest haos câțiva copii vor înțelege și importanța vaccinului, poate că și teama va fi redusă – se normalizează cumva aceste comportamente care, la un moment dat, pentru categorii largi din populația României ar fi părut exagerări. De exemplu: dezinfectarea mâinilor, purtarea măștii (…) în sezon gripal sau administrarea unui vaccin împotriva gripei.

Pe de altă parte, în zona de riscuri, marketingul digital impune foarte mari probleme, în contextul în care consumul digital al copiilor era oricum foarte mare. Faptul că școala s-a mutat online pentru lungi perioade de timp nu a făcut decât să ducă la un consum și mai mare în mediul online de produse și servicii.”

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

 

Citește și: