STUDIU. Poluarea aerului, factor de risc pentru creșterea tensiunii arteriale la adolescenți

  • PrevențieUn studiu realizat de King’s College London, care a inclus adolescenții cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, a arătat o asociere între expunerea pe termen lung la particule poluante PM2.5 și creșterea tensiunii arteriale. Acestea sunt particule mici poluante prezente în aer, generate în mare parte prin arderea combustibililor folosiți în transporturi, industria construcțiilor și a materialelor. Expunerea la acest factor de risc s-a asociat cu valori mai ridicate ale tensiunii arteriale la toate grupele de vârste studiate, și mai ales în rândul fetelor. 

Hipertensiunea arterială și poluarea aerului sunt doi factori de risc importanți pentru morbiditatea și mortalitatea prin boli cardiovasculare la persoanele de vârstă adultă. Noul studiu a urmărit posibilele efecte pe termen lung ale expunerii la poluare a copiilor din 51 de școli din Londra.

abonare

Particulele poluante din aer sunt inhalate și pot ajunge în organism provocând leziuni la nivelul vaselor de sânge și căilor respiratorii. Efectele negative la nivelul organelor copiilor și adolescenților aflați în perioada de creștere pot duce la complicații pe termen lung, chiar pentru toată viața.

Studiu-poluare cu particule din aer duce la hipertensiune arteriala crescuta la adolescenti
Expunerea la PM2.5 a fost asociată cu creșterea tensiunii arteriale la toate vârstele, mai ales în rândul fetelor.

Cercetătorii au analizat datele a 3284 adolescenți, pe care i-au urmărit de la vârstele de 11-13 ani și 14-16 ani, măsurându-le tensiunile sistolice și diastolice.

O creștere cu un μg/m3 a PM2,5 a fost asociată cu mărirea tensiunii arteriale sistolice cu 1,34 mmHg la fete, respectiv 0,57 mmHg la băieți. Efectele poluării aerului sunt bine cunoscute la adulți, cu creșterea tensiunii arteriale și implicit a morbidității și mortalității, dar nu au fost dovedite la persoanele tinere.

„Acest studiu longitudinal reprezintă o oportunitate de a urmări expunerea adolescenților care trăiesc în cartiere defavorizate. Deoarece mai mult de 1 milion de persoane sub 18 ani trăiesc în cartiere în care poluarea aerului este mai mare decât standardele recomandate, este nevoie urgentă de a dobândi prin aceste studii o înțelegere mai profundă a amenințărilor și oportunităților legate de dezvoltarea tinerilor”, a declarat autorul principal al studiului, Prof. Seeromanie Harding de la King’s College London, pentru News Wise.

Cu toate acestea, în cazul dioxidului de nitrogen (NO2), un poluant care în Londra este predominant din cauza mașinilor Diesel, s-a observat un efect invers: s-au înregistrat valori ale tensii arteriale mai reduse (cu 5 mmHg), mai ales la băieți, atunci când concentrația acestuia s-a dublat. Studiile anterioare au demonstrat faptul că NO2 are efecte dăunătoare asupra sistemului respirator, dar scade tensiunea arterială prin creșterea concentrației de nitrat  (NO2) în sânge.

Studiul a demonstrat și faptul că adolescenții din grupurile entice minoritare sunt mai expuși la concentrații anuale mai crescute ale poluanților, dar modul în care aceștia afectează tensiunea arterială nu variază în funcție de etnie, IMC sau statut economic.

În cadrul ediției de pe 21 februarie 2023 a emisiunii Știința360, Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, a discutat despre efectele poluării asupra tensiunii arteriale la adolescenți:

Citește și: