O nouă radioterapie personalizată poate îmbunătăți prognosticul pacienților cu cancer pulmonar

  • Oncologie



Radioterapia stereotactică de ablație (SABR) este o modalitate de iradiere externă extrem de precisă, care presupune concentrarea unei doze crescute de radiații la nivelul țesutului tumoral, cu limitarea acesteia în organele învecinate. A devenit tratamentul de elecție al multor tumori pulmonare cu volum limitat, la care abordarea chirurgicală nu este indicată. Este o metodă non-invazivă, confortabilă pentru pacient, cu eficacitate crescută. Acestea pot fi avantaje majore comparativ cu alte modalități de terapie, însă poate exista riscul de toxicitate severă la unii pacienți, prin afectarea structurilor centrale.

Rezultatele unui studiu controlat nerandomizat publicat în JAMA Network, sugerează că SABR personalizată în funcție de volumul tumoral, localizare și tipul histopatologic în tratamentul tumorilor pulmonare poate minimiza doza de tratament, îmbunătățind rezultatele terapeutice, cu apariția scăzută a efectelor toxice severe și un control local al bolii foarte bun. Date retrospective sugerează că tumorile mici, cu un volum de până la 10 cm3, pot fi controlate cu eficacitate cu o doză biologică efectivă mai mică de 100 Gy.

abonare

O doză personalizată de SABR a dus la lipsa recurenței tumorale la 1 an la nivel local de 94% până la 97%, iar la 5 ani a variat între 83% și 93%, în funcție de stadializare și gradul de metastazare la diagnostic.

Studiul arată că nivelul de toxicitate a scăzut semnificativ, un singur pacient dintre cei incluși în studiu a avut o posibilă reacție adversă de grad 5 legată de tratament.

plaman oncologie holograma
Image by rawpixel.com on Freepik

În studiul iSABR multicentric de fază 2 controlat au fost incluși 217 pacienți, diagnosticați cu 285 de tumori pulmonare, în două centre academice din SUA și Japonia. Obiectivul a fost să se determine dacă o doza de SABR individualizată poate scădea rata toxicității, aducând un control mai bun al bolii.

Pacienții au fost împărțiți în 3 categorii, în funcție de tipul de cancer, stadializare și rezultatul histopatologic:

  • Grupul 1: cei cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) stadiile T1-3N0M0
  • Grupul 2: stadiile T1-3N0M0 cu NSCLC primar nou diagnosticat, dar cu un istoric de NSCLC unic/multiplu în antecedente
  • Grupul3: metastaze pulmonare de la NSCLC sau altă tumoră solidă

Doza de SABR și fracționarea acesteia au fost individualizate în funcție de dimensiunea tumorală, localizare și istoric, cea mai utilizată fiind cea de 25 Gy într-o singură ședință, cu o urmărire mediană de 33 de luni și supraviețuire mediană globală de 59 de luni.

Rezultatele au fost promițătoare, cu scăderea efectelor adverse la pacienți, 5% din cei incluși în studiu având efecte toxice de grad 5, iar rata recurenței a scăzut semnificativ atât la 1 an post-terapie, cât și la 5 ani.

Studiu reprezintă un pas important spre a aduce abordarea și în practica medicală.

Citește și: