Un nou scor genetic identifică pacienţii oncologici pediatrici care au risc de obezitate severă

  • Prevenție



Supravieţuitorii unui cancer pediatric predispuşi la a dezvolta obezitate severă la vârstă adultă pot fi depistaţi cu ajutorul unui scor de risc genetic, care a fost dezvoltat în cadrul St. Jude Children’s Research Hospital. Identificarea acelor pacienţi cu risc ridicat de a dezvolta obezitate reprezintă o oportunitate pentru intervenţii ţintite, astfel încât măsurile preventive adresate obezităţii şi bolilor asociate să fie iniţiate încă din copilărie. Scorul a fost testat pe două cohorte de pacienţi, iar rezultatele au fost publicate în Nature Medicine.

„În viitor, pe măsură ce acest tip de testare genetică devine din ce în ce mai disponibilă în clinică, aceste cunoştinţe vor oferi clinicienilor oportunitatea să intensifice eforturile de a promova menţinerea unei mase corporale sănătoase la supravieţuitorii cancerului care au risc ridicat de obezitate severă. Nutriţia adecvată şi activitatea fizică regulată sunt importante pentru toţi pacienţii cu cancer, dar sunt importante în particular pentru aceia cu risc genetic şi legat de tratament, care se asociază cu obezitatea”, a afirmat Melissa Hudson, autor al studiului şi conducător al programului St. Jude pentru controlul cancerului şi supravieţuire.

Riscul de a dezvolta boli cronice este ridicat pentru pacienţii care au avut o neoplazie în copilărie. Unele dintre aceste boli implică afectare cardiacă, ceea ce reprezintă o problemă suplimentară, deoarece unele dintre terapiile adresate cancerului determină leziuni cardiace. Totodată, rata obezităţii la vârstă adultă este ridicată în rândul pacienţilor care au avut cancer în copilărie, iar obezitatea, la rândul ei, este un factor de risc major pentru bolile cardiace. Obezitatea severă a fost definită drept un indice de masă corporală (BMI) de minim 40 kg/mp.

abonare
Sursa foto: Pixabay

Noul scor a fost dezvoltat utilizând factori de risc genetici, clinici şi legaţi de stilul de viaţă. Factorii genetici au un impact important asupra riscului de dezvoltare a obezităţii. Scorul de risc genetic a fost aplicat unei cohorte de 4000 de supravieţuitori ai unui cancer pediatric, care vor fi urmăriţi pe tot parcursul vieţii (St. Jude Lifetime Cohort Study). Au fost incluse 2,1 milioane de variante genetice care se asociază de obicei cu indicele de masă corporală, la persoanele cu descendență europeană. Analizând rezultatele a 2548 de persoane din cohortă, metoda a identificat un risc de obezitate severă de 53 de ori mai crescut la pacienţii cu scor genetic ridicat, faţă de cei care au avut un scor scăzut. Aplicat pe o altă cohortă de 6064 de pacienţi care au supravieţuit unui cancer (The Childhood Cancer Survivor Study, CCSS), scorul a realizat, de asemenea, predicţii precise ale obezităţii severe.

Scorul a oferit predicţii cu acurateţe ridicată pentru pacienţii cu descendență europeană din ambele cohorte, însă dacă este aplicat persoanelor de origine africană, rezultatele nu indică o asociere reală cu riscul de obezitate severă. Pentru aceşti pacienţi, a fost construit un alt model de predicţie a riscului, care a ţinut cont de particularităţile genetice ale populaţiei africane. Utilizând această versiune de scor pentru aceşti pacienţi, au fost obţinute rezultate precise cu privire la risc.

Acesta este unul dintre primele studii care arată contribuţia factorilor de risc genetici şi asociaţi terapiei, asupra apariţiei obezităţii în rândul populaţiei de supravieţuitori ai unui cancer pediatric, faţă de populaţia generală. Metoda ar putea ajuta medicii să identifice proactiv pacienţii cu cancer pediatric care au cel mai ridicat risc de obezitate severă ca adulţi. Pe baza acestor informaţii, pot fi concepute planuri personalizate cu privire la adoptarea unui stil de viaţă sănătos, iar pacienţii şi medicii acestora vor fi mai motivaţi să acţioneze în acest sens.

Citeşte şi: