Standards of Medical Care in Diabetes 2021: actualizări privind imunoterapia cu teplizumab și beneficiile inhibitorilor SGLT2 în insuficiența cardiacă

  • Diabet



Asociația Americană a Diabetului a publicat (la jumătatea lunii iunie 2021) actualizări la ghidul „Standards of Medical Care in Diabetes” 2021 pentru a reflecta noi date despre imunoterapia cu teplizumab pentru diabetul de tip 1 și beneficiile inhibitorilor SGLT2 în insuficiența cardiacă, dar și recomandări pentru alte terapii. Prima versiune a ghidului din 2021 a fost publicată în luna decembrie.

Aceste actualizări subliniază intersecția terapeutică a diabetului, cu bolile cardiovasculare și cele renale în anumite clase de medicamente, cei mai importanți fiind inhibitorii co-transportorului de sodiu-glucoză (SGLT2). Ghidul 2021 a fost actualizat pentru a include datele din studiile anului 2020 asupra terapiilor care reduc spitalizarea din cauza IC și întârzie progresia bolii cronice renale, inclusiv pentru pacienții cu diabet de tip 2. Actualizarea din iunie 2021 demonstrează, încă odată, caracterul dinamic al ghidului (este denumit Living Standards of Care). Pe măsură ce știința avansează, modalitățile de diseminare a informației medicale se adaptează. În funcție de noile informații apărute, comitetul compus din cei 16 experți va revizui și actualiza continuu ghidul.

abonare

Principalele actualizări din iunie 2021 sunt:

Secțiunea 2. Clasificarea și diagnosticarea diabetului a fost revizuită pentru a include dovezile dintr-un studiu care a evaluat anticorpul anti-CD3, teplizumab, care a demonstrat o întârziere semnificativă a instalării diabetului de tip 1 la rudele cu risc ale pacienților cu boală activă. În luna mai, FDA a votat în favoarea recomandării aprobării teplizumab pentru a întârzia dezvoltarea diabetului de tip 1 la copii și adulți cu risc ridicat. Actualizarea ADA a venit la aproximativ două săptămâni după votul pozitiv FDA, cu specificația că terapia nu este disponibilă pentru utilizare clinică. La începutul lunii iulie, însă, FDA a luat decizia de a nu acorda BLA (biologics license application) terapiei. Deși rezultatele trimise către autoritatea de reglementare au demonstrat întârzierea cu 2 ani (median) a instalării DZ1, studiul a fost efectuat pe un grup prea mic de persoane, iar criteriile impuse la început nu au fost respectate.

Secțiunea 10. Bolile cardiovasculare și gestionarea riscurilor a fost actualizată pentru a include noi dovezi din studii care au evaluat eficacitatea inhibitorilor SGLT2 în bolile cardiovasculare, inclusiv VERTIS-CV (ertugliflozin), SCORED și SOLOIST-WHF (sotagliflozin), respectiv EMPEROR-Reduced (empagliflozin).

Subsecțiunea „Studii cu inhibitori SGLT2”

  • VERTIS CV – The Evaluation of Ertugliflozin Efficacy and Safety Cardiovascular Outcomes Trial – este un studiu randomizat, dublu-orb, care a evaluat efectele ertugliflozin versus placebo asupra bolii cardiovasculare la 8.246 de pacienți cu diabet zaharat tip 2 și boală cardiovasculară aterosclerotică. S-a demonstrat că medicamentul nu este inferior placebo, însă medicamentul nu a demonstrat efecte superioare cu privire la prevenirea decesului de cauză cardiovasculară sau a spitalizărilor din cauza IC.
  • Sotagliflozin, un inhibitor SGLT1 și 2 (aflat în faza de investigație) care scade nivelul glucozei prin întârzierea absorbției glucozei în intestin, crescând în același timp excreția urinară a glucozei, a fost evaluat în studiul SCORED –  Effect of Sotagliflozin on Cardiovascular and Renal Events in Patients With Type 2 Diabetes and Moderate Renal Impairment Who Are at Cardiovascular Risk. Din lipsa fondurilor, studiul s-a încheiat prematur.

A treia și ultima modificare adusă subsecțiunii de studii cu inhibitori SGLT2 se referă la rezultatele cu empagliflozin din studiul EMPEROR-Reduced, detaliate pe larg în subsecțiunea destinată terapiilor pentru scăderea glucozei și IC. Citiți mai multe detalii din studiul EMPEROR-Reduced. În urma includerii noilor rezultate, experții concluzionează:

Prin urmare, la pacienții cu diabet de tip 2 și HFrEF, se recomandă un inhibitor SGLT2 cu beneficii dovedite la această populație de pacienți pentru a reduce riscul de agravare a insuficienței cardiace și a decesului din cauză cardiovasculară. Beneficiile observate la această populație de pacienți reprezintă cel mai probabil un efect de clasă, și par să nu aibă legătură cu scăderea nivelului de glucoză, având în vedere rezultatele comparabile obținute atât la pacienții cu HFrEF cu diabet, cât și fără.

De asemenea, se acumulează date suplimentare cu privire la efectele inhibării SGLT la pacienții spitalizați pentru insuficiență cardiacă acută și la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată (HFpEF). Subsecțiunea destinată terapiilor pentru scăderea glucozei și IC include actualizări și despre rezultatele sotagliflozin din studiul SOLOIST-WHF, care s-a încheiat prematur de asemenea, deși rezultatele păreau promițătoare.

Actualizările Secțiunii 10 au fost revizuite și sunt susținute și de experți din cadrul ACC (American College of Cardiology).

Ghidul „Standards of Medical Care in Diabetes” 2021 include cele mai noi recomandări pe baza datelor din studii clinice referitoare la managementul diabetului de tip 1, 2 sau diabetului gestațional. Recomandările vizează atât populația pediatrică, cât și pe cea de adulți. Sunt incluse măsuri pentru reducerea complicațiilor asociate diabetului, strategii de prevenție pentru DZ tip 2.

Variantele online ale ghidului Standards of Care vor include orice informații relevante din studii clinice și noi reglementări care vor fi aprobate de-a lungul fiecărui an. Actualizările sunt evaluate de o echipă multidisciplinară alcătuită din 16 experți din Statele Unite – Professional Practice Committee. Ghidul este disponibil și într-o aplicație mobilă.

Versiunea inițială 2021 cuprindea actualizări despre:

  • Evoluția dovezilor pentru tratamentul diabetului pentru persoanele cu boli cronice de rinichi și insuficiență cardiacă;
  • Utilizarea tehnologiei pentru gestionarea diabetului și îngrijirea individualizată, precum și recomandări pentru monitorizarea continuă a glucozei (CGM) pentru persoanele cu diabet aflat sub tratament;
  • Informații importante privind abordarea factorilor determinanți sociali ai sănătății în diabet;
  • Bariere și momente critice pentru educația și sprijinul pentru auto-gestionarea diabetului (DSMES);
  • Actualizări specifice vaccinării, inclusiv cele legate de COVID-19.

Citește și: