STUDIU. Analogii GLP1, precum Ozempic, nu sunt asociați cu un risc crescut de cancer tiroidian

  • Diabet
  • Health literacyÎntr-un studiu desfășurat în trei țări scandinave – Danemarca, Norvegia și Suedia – specialiștii de la Institutul Karolinska din Suedia și-au propus să exploreze, în mod detaliat, relația dintre utilizarea agoniștilor receptorului GLP-1, o clasă de medicamente pentru diabet, și riscul de cancer tiroidian. Acest studiu, semnificativ prin amploarea și profunzimea sa, răspunde preocupărilor internaționale cu privire siguranța acestor medicamente în contextul sănătății tiroidei. Studiul este publicat în The BMJ.

Analogii GLP-1, cum ar fi liraglutida și semaglutida, prescrise frecvent pentru gestionarea diabetului de tip 2 și a obezității ,funcționează prin scăderea nivelului de zahăr din sânge și reducerea apetitului. În ciuda utilizării pe scară largă și a beneficiilor clinice pe care le oferă, profilul de siguranță al analogilor GLP-1 a fost obiectul unor controverse. Studiile inițiale pe animale au evidențiat un risc potențial crescut de tumori tiroidiene cu celule C, ceea ce a determinat o abordare precaută în utilizarea lor, în special la persoanele cu risc genetic pentru anumite tipuri de cancer tiroidian.

abonare

Introducerea acestor medicamente pe piață a fost însoțită de o supraveghere strictă din partea autorităților de reglementare și nu numai. De exemplu, în Statele Unite, agonistii receptorilor GLP-1 au avertismente specifice privind cancerul tiroidian și sunt contraindicați la pacienții cu un istoric personal sau familial de cancer medular tiroidian sau neoplazie endocrină multiplă tip 2. Această preocupare s-a reflectat și în Europa, unde, după rapoartele FDA din SUA, care indicau rate mai mari de cancer tiroidian asociate cu agonistii receptorilor GLP-1, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a inițiat o revizuire amănunțită. Însă EMA a concluzionat că, pe baza dovezilor actuale, nu poate fi determinată o relație cauzală.

Pentru a clarifica aceste preocupări de siguranță, echipa Institutului Karolinska a comparat aproximativ 145.000 de pacienți tratați cu analogi GLP-1 cu 290.000 de pacienți tratați cu inhibitori DPP4 și un alt grup tratat cu inhibitori SGLT2, pe o perioadă medie de urmărire de aproape patru ani. Studiul a utilizat date din registrele naționale de cancer pentru a urmări incidența cancerului tiroidian, folosind un design care să minimizeze factorii de confuzie și alte erori.

Rezultatele studiului au indicat că nu există un risc semnificativ crescut de cancer tiroidian printre utilizatorii de analogi GLP-1 comparativ cu cei tratați cu medicamente pentru diabet DPP4 sau SGLT2.

Rata incidenței cancerului tiroidian la pacienții tratați cu agonist receptor GLP-1 a fost de 1,33 evenimente la 10.000 de persoane pe an, similară cu 1,46 evenimente la cei tratați cu inhibitori DPP4. Aceste constatări sugerează că, la nivelul populației, utilizarea agonistilor receptorilor GLP-1 nu crește în mod substanțial riscul de cancer tiroidian.

farmacie medicamente analgezice opioide
Image by aleksandarlittlewolf on Freepik

Cu toate acestea, studiul are anumite limitări. Deși riscul general asociat cu analogii GLP-1 pare scăzut, autorii au menționat că nu pot respinge în mod concludent un risc crescut pentru anumite subtipuri rare de cancer tiroidian în grupuri mici de pacienți cu risc înalt, care nu au fost adecvat reprezentați în populațiile studiate. Astfel, în timp ce riscul general asociat cu analogii GLP-1 pare scăzut, se recomandă prudență pentru persoanele cu risc înalt.

În concluzie, studiul oferă perspective importante despre siguranța analogilor GLP-1, în special în contextul riscului de cancer tiroidian, contribuind semnificativ la discuția continuă privind siguranța acestor medicamente și oferind o oarecare liniște pacienților și furnizorilor de servicii medicale cu privire la utilizarea lor în tratamentul diabetului și obezității.

Supravegherea continuă a efectelor pe termen lung ale acestor medicamente, asigurându-se că beneficiile lor continuă să depășească orice riscuri potențiale, rămâne esențială.

Citește și: