#ESCPrev2024. Femeile cu boli cardiovasculare nu primesc tratamentul optim, recomandat de ghiduri, pentru scăderea colesterolului

  • CardiologieMortalitatea de cauză cardiovasculară este mai crescută în rândul persoanelor de sex feminin comparativ cu cele de sex masculin, cauzând aproximativ 45% din decesele la populația feminină, cu depășirea mortalității din cauza cancerului în cele 57 de țări membre ale Societății Europene de Cardiologie.

Potrivit unui studiu prezentat în cadrul Congresului de Cardiologie Preventivă ESC 2024, desfășurat sub egida Societății Europene de Cardiologie, cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile diagnosticate cu boli cardiace sunt mai puțin susceptibile să primească medicamente care au ca scop reducerea nivelului de colesterol din sânge, comparativ cu bărbații.

abonare

Autorii studiului, de la Universitatea din Uppsala, Suedia, au subliniat importanța medicamentelor care scad colesterolul în tratamentul bolilor coronariene, afirmând că aceste medicamente salvează vieți prin prevenirea infarctelor miocardice. Ghidurile ESC recomandă tratamentul cu statine pentru a atinge un nivel optim al colesterolului. Dacă nu se atinge ținta terapeutică cu doza maximă tolerată de statine, atunci poate fi adăugat la schema terapeutică și un alt hipocolesterolemiant, cum ar fi ezetimib. Recomandările sunt aceleași indiferent de sex.

În studii anterioare s-a observat că femeile au o probabilitate mai mică de a ajunge la valori țintă ale colesterolului LDL, în ciuda recomandărilor.

”Descoperirile noastre ar trebui să fie un semnal de alarmă cu privire la subtratarea femeilor cu boli de inimă. Sunt necesare practici de prescriere egale, astfel încât femeile să primească toate terapiile recomandate și să fie protejate de rezultate adverse”, a declarat Dr. Johnson într-un articol publicat în European Society of Cardiology.

subtratare femei cu boli cardiovasculare comparativ cu barbatii
Sursa foto – Image by vectorjuice on Freepik

În studiul observațional de tip retrospectiv au fost incluși 1.037 de bărbați și 415 de femei, diagnosticate cu sindrom coronarian cronic între 2012 și 2020, care nu au avut atacuri de cord în antecedente. Vârsta medie a fost de 68 de ani la bărbați, respectiv 70 de ani la femei. Pacienții au fost urmăriți apoi timp de 3 ani de la diagnostic, cu constatarea că doar 54% din femeile incluse în studiu au primit tratament cu medicamente care scad colesterolul, comparativ cu 74% din bărbați. Mai mult, doar 5% dintre femei au primit tratament combinat (statină plus ezetimib) versus 8% dintre bărbați.

Cercetătorii au mai observat că frecvența prescrierii medicației care scade colesterolul a fost maximă în momentul diagnosticului, scăzând apoi semnificativ în următorii trei ani, mai ales în rândul persoanelor de sex feminin (52% vs. 78% la bărbați).
Cercetătorii recomandă ca medicamentele care scad colesterolul seric să fie prescrise tuturor persoanelor diagnosticate cu boală coronariană, indiferent de sex și vârsta diagnosticului, cu ajustarea schemei terapeutice în funcție de răspunsul la acestea.

Citește și: