STUDIU. Țigările electronice determină modificări epigenetice asociate cu riscul de cancer, similare cu cele produse de țigaretele clasice

  • Prevenție



Modificările epigenetice depistate la nivelul genelor supresor tumorale ale fumătorilor se găsesc și la persoanele care utilizează ţigări electronice (vape-uri), conform unui nou studiu publicat în American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology. A fost folosită o tehnologie de secvenţiere de înaltă rezoluție – whole genome bisulfite sequencing, care a permis analiza a peste 25 de milioane de regiuni din genom. constituind astfel cea mai amplă analiză a efectelor utilizării de ţigări electronice, în comparaţie cu studiile anterioare, care au evaluat 200-300 de regiuni genomice.

Această tehnologie a permis identificarea regiunilor metilate diferenţial (DMRs), reprezentând secvenţe ale genomului care au fost mai mult sau mai puțin metilate la consumatorii de ţigări electronice sau clasice, în raport cu persoanele care nu utilizează nicio formă de fumat. Astfel, au fost descoperite 2.863 de DMRs la fumători și 831 la utilizatorii de vape-uri. Dintre acestea, 346 DMRs au fost comune între fumătorii de ţigări clasice şi cei care consumă ţigări electronice.

abonare

„Țigările electronice nu sunt la fel de sigure pe cât pretind unii oameni, chiar dacă nivelul celor mai multe substanțe toxice și cancerigenii prezenți în e-lichid și vapori este în general mult mai mic decât cel găsit în fumul de țigară. Descoperirile noastre indică faptul că modificările în metilarea ADN-ului observate la consumatorii de vape-uri pot contribui la dezvoltarea bolilor, inclusiv a cancerului.”, a afirmat autorul principal al studiului, Stella Tommasi.

Deşi DMRs au fost diferite cantitativ între fumătorii de ţigări electronice şi clasice, au fost depistate asemănări importante în ceea ce priveşte distribuţia şi modelele de metilare a ADN-ului, precum şi amplificarea subsetului comun de gene implciate în reglarea transcripţională, semnalizare şi patogenia cancerului. A fost identificată o DMR comună la nivelul promotorului genei supresor tumoral HIC1 (hypermethylated in cancer 1), o genă supresoare tumorală, care este adesea silențiată în cancerele asociate cu fumatul. Această modificare nu a fost evidenţiată anterior la utilizatorii de vape-uri. HIC1 are potenţialul de a fi folosită ca biomarker predictiv.

#ESCCongress fumatul sub 20 de ani e asociat cu un grad mai crescut al dependentei de nicotina
Image by nensuria on Freepik

În plus, mai mult de jumătate din DMRs identificate la utilizatorii de ţigări electronice nu au fost constatate la persoanele care consumă ţigări clasice, ceea ce susţine teoria că vape-urile produc o serie de substanțe chimice potențial dăunătoare care nu se găsesc în produsele din tutun. Pe baza acestor rezultate, a fost iniţiată evaluarea efectelor utilizării ţigărilor electronice pe o cohortă mai mare, fiind ţintită şi investigarea impactului aromelor şi aditivilor, precum şi al duratei şi intensităţii consumului asupra metilării ADN-ului.

Studiul a cuprins 30 de adulți tineri reprezentând trei grupuri: utilizatori de vape-uri (persoane care au consumat ţigări electronice de cel puțin trei ori pe săptămână timp de minim șase luni, dar nu au fumat ţigări clasice), fumători (persoane care au fumat de cel puțin trei ori pe săptămână minim un an, dar care nu au utilizat vape-uri) şi neutilizatori (persoane care nici nu au utilizat niciun tip de ţigări). Acestora li s-au recoltat probe orale pentru a analiza modificările epigenetice în funcţie de statusul de fumător. Grupurile au fost comparate luând în considerare vârsta, rasa și sexul, dar și alți factori, cum ar fi consumul de alcool sau de alimente la grătar.

Citeşte şi: