STUDIU. Vaccinul pentru prevenirea cancerului de sân triplu negativ: în SUA a început înrolarea persoanelor la risc înalt

  • Acces la inovație



La finalul anului 2021, specialiștii de la Cleveland Clinic și Anixa Biosciences lansau primul studiu uman (faza I a) cu un vaccin care să prevină cancerul de sân triplu negativ, cea mai agresivă formă de cancer de sân. La acel moment, se urmărea includerea a 18-24 de pacienți care au finalizat tratamentul pentru cancerul de sân triplu negativ în stadiu incipient în ultimii trei ani și care sunt în prezent fără tumori, dar cu risc crescut de recidivă. Rezultatele urmează a fi publicate la finalul anului în curs.

Pe 8 februarie 2023, aceștia au anunțat o nouă etapă a studiului (faza I b), în care vor fi înrolate persoane sănătoase, fără diagnostic de cancer în antecedente, dar care se află la risc ridicat de a dezvolta cancer de sân ca urmare a riscului genetic individual sau istoricului familial și care au decis voluntar să urmeze mastectomia profilactică pentru a-și reduce riscul.

abonare

Aproximativ 6-12 persoane vor fi incluse și se anticipează că studiul va fi finalizat până la sfârșitul anului 2023. Participanții vor primi trei doze la două săptămâni distanță și vor fi monitorizați pentru efectele secundare și răspunsul imun.

Vaccinul țintește o proteină specifică țesutului mamar, α-lactalbumina, care nu mai este produsă după încetarea alăptării, dar este prezentă în 70% din cancerele de sân triplu negative. Activarea sistemului imunitar împotriva acestei proteine ar putea preveni tumorile triplu-negative care exprimă α-lactalbumină. Vaccinul conține, de asemenea, un adjuvant care activează răspunsul imun înnăscut și permite sistemului imunitar să reacționeze.

Povestea din spatele vaccinului

Cercetările preclinice au fost conduse de regretatul Prof. Vincent Tuohy (decedat pe 18 ianuarie 2023), șeful catedrei pentru Cercetare inovatoare a cancerului de sân, Institutul de Cercetare Lerner al Clinicii Cleveland. Deceniile de cercetare inovatoare și pasiunea de a găsi o modalitate prin care să prevină cancerul au dus la dezvoltarea acestui vaccin experimental.

„Aceasta este o nouă modalitate de a controla cancerul de sân. Obiectivul pe termen lung al cercetării este de a determina dacă acest vaccin poate preveni cancerul de sân înainte ca acesta să apară, în special formele mai agresive ale acestei boli, care predomină la femeile cu risc ridicat”, declara în 2021 Prof. Tuohy.

Cercetarea inițială a Prof. Tuohy, care arăta că activarea sistemului imunitar împotriva α-lactalbuminei a fost sigură și eficientă în prevenirea tumorilor mamare la șoareci, a fost publicată în Nature Medicine în 2010, fiind finanțată parțial din donații de la peste 20.000 de oameni pe parcursul a 12 ani.

Cleveland Clinic
Sursa: Cleveland Clinic. De la stânga la dreapta: G. Thomas Budd (actualul investigator principal) și Vincent Tuohy, cel care a pornit cercetările.

„Deoarece α-lactalbumina este exprimată numai în timpul alăptării, profilaxia indusă de vaccinare are loc fără inflamație detectabilă în țesutul mamar normal, nelactant. Astfel, vaccinarea anti-α-lactalbumină poate oferi protecție sigură și eficientă împotriva apariției cancerului de sân pentru femeile aflate în anii de după naștere, premenopauză, când alăptarea este ușor de evitat și riscul de a dezvolta cancer de sân este mare”, scriau specialiștii în 2010.

Citește și: