Talcul și acrilonitrilul, clasificate de IARC drept substanțe care pot cauza cancer. Care sunt sursele de expunere?
- Acrilonitrilul este clasificat ca fiind cancerigen pentru oameni (Grupa 1): Dovezi puternice îl leagă de cancerul pulmonar, în special la muncitorii expuși la niveluri ridicate.
- Talcul este clasificat ca probabil cancerigen pentru oameni (Grupa 2A): Dovezile sugerează o legătură cu cancerul ovarian, în special atunci când este folosit ca pudră de corp în zona genitală.
- Expunerea la acrilonitril apare în principal prin fumul de țigară și în medii industriale.
- Expunerea la talc are loc industrial sau prin produse precum cosmeticele și pudra de talc.
Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), parte a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a publicat noi descoperiri privind potențialul risc cancerigen a două substanțe larg răspândite în produsele pe care le utilizăm zilnic – talcul și acrilonitrilul. Aceste evaluări, rezumate într-un articol din The Lancet Oncology și detaliate în Volumul 136 al Monografiilor IARC (care va fi publicat în 2025), oferă informații importante despre modul în care aceste substanțe ar putea afecta sănătatea umană.

Talcul
Talcul este un mineral natural și este folosit frecvent în diverse produse, inclusiv cosmetice, pudra pentru bebeluși/igienă intimă și produse farmaceutice. Oamenii pot fi expuși la talc prin utilizarea acestor produse sau dacă lucrează în locuri unde talcul este extras sau procesat. O altă preocupare importantă legată de talc este că poate fi uneori contaminat cu azbest, un cunoscut agent cancerigen.
IARC a clasificat talcul ca „probabil cancerigen pentru oameni” (Grupa 2A), pe baza dovezilor care îl leagă de cancerul ovarian. Această clasificare se bazează pe studii care arată că femeile care folosesc pudra de talc în zona genitală au rate mai mari de cancer ovarian. Există, de asemenea, unele dovezi din studii asupra femeilor care au lucrat cu talc în industria de celuloză și hârtie, deși rezultatele sunt mai puțin clare din cauza posibilității de contaminare cu azbest.
Studiile pe animale au arătat că expunerea la talc poate cauza cancer, iar cercetările de laborator sugerează că talcul poate cauza inflamație și modificări celulare tipice substanțelor cancerigene.
Acrilonitrilul
Acrilonitrilul este un compus chimic folosit pentru a fabrica diverse tipuri de plastice și materiale sintetice, fibre textile etc. Produsele fabricate din aceste materiale includ îmbrăcăminte, covoare, plastice pentru articole de uz casnic, piese auto și materiale de construcție. Substanța este prezentă și în fumul de țigară. Oamenii pot fi expuși la acrilonitril în principal prin inhalarea fumului de țigară, fie direct, fie pasiv, și din poluarea aerului. Muncitorii din industriile care produc sau utilizează acrilonitril sunt, de asemenea, expuși la risc.
IARC a clasificat acrilonitrilul ca fiind „cancerigen pentru oameni” (Grupa 1 de risc), ceea ce înseamnă că există dovezi puternice că poate cauza cancer. Această concluzie se bazează pe studii care arată că persoanele care lucrează cu acrilonitril au rate mai mari de cancer pulmonar, și există, de asemenea, unele dovezi care îl leagă de cancerul vezicii urinare. Majoritatea acestor descoperiri provin din studii ample asupra muncitorilor care produc sau folosesc acrilonitril, iar cercetările suplimentare pe animale susțin ideea că acrilonitrilul poate cauza cancer.
Monografiile IARC au scopul de a identifica substanțele care pot cauza cancer, oferind informații esențiale pentru strategiile de sănătate publică. Deși aceste clasificări evidențiază riscurile potențiale, ele nu măsoară exact riscul de cancer în funcție de nivelurile sau tipurile de expunere. Riscul real poate varia în funcție de cât de mult și cât de des o persoană este expusă la aceste substanțe.
Citește și:
- ACS: 4 din 10 cazuri de cancer, determinate de factori de risc modificabili. Fumatul, asociat cu 30% din decesele de cauză oncologică
- Cine decontează facturile privind poluarea? Bucureștenii ar putea trăi cu 4 ani mai mult dacă s-ar reduce poluarea aerului din oraș
- Poluarea cu PM2.5, asociată cu creșterea riscului de cancer de sân ER+