Bedtime Window: Terapia comportamentală digitală auto-ghidată, o opțiune eficientă pentru tratarea insomniei

  • Medicina digitală



O alternativă eficientă împotriva insomniei este terapia comportamentală digitală auto-ghidată, conform unui studiu condus de Dr. Alexander Sweetman de la Universitatea Flinders

Cu toate că terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie (CBTi) este eficientă atunci când este realizată sub îndrumarea unui terapeut, de cele mai multe ori aceasta este inaccesibilă persoanelor care suferă de insomnie asociată unor comorbidități și sindromul de apnee în somn (COMISA). Așadar, pentru a reduce dependența de somnifere și pentru a face mai accesibilă CBTi tuturor pacienților, cercetătorii de la Universitatea Flinders și de la Universitatea din Australia de Vest, au dezvoltat și testat un program digital CBTi auto-ghidat pe care l-au numit „Bedtime Window”.

abonare

„Programul este conceput pentru persoanele care suferă de insomnie și COMISA. Fiecare sesiune săptămânală durează aproximativ 20-30 de minute și include videoclipuri scurte, imagini și informații bazate pe text” – afirmă Dr. Sweetman pentru News Medical Life Sciences.

Insomnia reprezintă o tulburare a somnului caracterizată prin dificultăți persistente de a adormi. Aceasta poate fi cauzată de stres, anxietate ori traume, iar în timp a fost asociată cu un risc crescut de apariție a tulburărilor de sănătate mintală ori a bolilor cardiovasculare.

Aproximativ 30 – 40% dintre persoanele cu insomnie au apnee de somn obstructivă (OSA) asociată unor diverse patologii, iar aceste persoane au o calitate a somnului redusă, cu afectarea activităților zilnice și productivității. La aceste persoane ratele de mortalitate sunt aproape duble comparativ cu persoanele fără aceste afecțiuni.

BedTime Window
Sursa foto – Image by macrovector on Freepik

Bedtime Window a fost testat timp de 18 luni de 62 de pacienți adulți cu insomnie din Australia și s-a dovedit a fi un program user-friendly. Acesta a oferit pacienților îmbunătățiri semnificative ale somnului, sănătății mintale și implicit a funcțiilor cognitive în timpul zilei. Mai mult, programul a arătat o eficiență ridicată și în ceea ce privește pacienții cu COMISA.

„Programul conține algoritmi care evaluează continuu simptomele de somnolență și vigilență și oferă recomandări personalizate pentru a trata insomnia fără a crește nivelul de somnolență în timpul zilei” – adaugă Dr. Sweetman în cadrul aceluiași interviu.

Tratamentul cu Bedtime Window include psihoeducație, terapie de control a stimulilor, terapie de restricție a somnului, dar și terapie cognitivă ori informații despre igiena somnului.

Deși rezultatele studiului au fost unele pozitive, este necesară desfășurarea de cercetări suplimentare pentru a determina cu exactitate care este gradul de siguranță și eficacitatea acestei terapii digitale la persoanele cu insomnie și sindrom de apnee în somn.

Citește și