STUDIU. Testarea farmacogenetică ar putea fi utilă pentru majoritatea pacienților cu cancer
Noi rezultate publicate în Journal of Clinical Oncology sugerează că testarea farmacogenetică aduce beneficii pentru majoritatea pacienților cu cancer, deoarece peste 60% dintre persoane prezintă o variantă genetică la nivelul a 4 gene care se asociază cu creșterea riscului de reacții adverse în urma tratamentului cu unul dintre cinci chimioterapice uzuale. Pentru fiecare dintre cele 5 chimioterapice, 6-10% dintre pacienți ar putea beneficia de pe urma reducerii dozei sau utilizării unui alt medicament.
În cadrul studiului au fost utilizate date de secvențiere a întregului genom de linie germinală pentru peste 75.000 de persoane care au participat la proiectul 100.000 Genomes, derulat de Genomics England. Au fost analizate 14 variante de tip farmacogenetic de la nivelul a patru gene (DPYD, NUDT15, TPMT, UGT1A1), care se asociază cu toxicitatea determinată de cinci terapii utilizate frecvent în tratamentul cancerului: capecitabină, fluorouracil, mercaptopurină, tioguanină, irinotecan. Implicarea variantelor genetice în dezvoltarea reacțiilor adverse a fost analizată prin realizarea unui studiu de tip PheWAS (phenome-wide association study), fiind asociate datele genomice cu cele din dosarele medicale.
Într-un subset de peste 7.000 de persoane, variantele DPYD au fost raportate clinicienilor și au fost colectate informații referitoare la reacțiile la tratament. Validarea asocierilor variantelor de tip farmacogenomic la nivelul setului de date de tip real world a indicat asocieri semnificative la nivelul genei DPYD și fenotipurile legate de toxicitate la pacienții care au primit capecitabină sau fluorouracol. Variantele DPYD raportate au fost utilizate pentru a ghida deciziile clinice în majoritatea cazurilor.
Gena DPYD codifică dihidropirimidin dehidrogenaza. Anumite variante ale acestei gene determină toxicitate severă, care poate determina decesul pacientului, la administrarea de fluoropirimidine. Dintre pacienții care primesc fluorouracil, 10-30% prezintă reacții toxice de grad 3-4. Aproape 20% dintre cazurile de toxicitate severă în populația britanică sunt explicate de trei variante ale genei DPYD. Reducerea cu 50% a dozei administrate acestor pacienții scade semnificativ riscul de toxicitate severă.

Studiile în domeniul farmacogeneticii au arătat că aproape toate persoanele prezintă variante genetice care pot determina un răspuns anormal la medicamente sau vor necesita ajustarea dozei pentru cel puțin un medicament. Testarea farmacogenetică poate ghida deciziile clinice referitoare la prescrierea terapiilor în mod personalizat. Implementarea acestei abordări în practică medicală de rutină însă reprezintă o provocare în continuare.
Este esențială identificarea grupurilor de pacienții la care testarea farmacogenetică este benefică, proiectarea strategiilor de testare și integrarea acestora în protocoalele actuale de îngrijire a pacienților, precum și definirea acțiunilor care urmează după obținerea rezultatului testării farmacogenetice. În mod particular, pacienții cu cancer pot beneficia suplimentar de pe urma testării farmacogenetice, deoarece toxicitatea indusă de tratamentele pentru bolile maligne poate întârzia sau opri terapia. Inițierea promptă a administrării medicamentului potrivit pentru un anumit pacient, având în vedere atât eficiența, cât și profilul de toxicitate poate salva vieți.
Citește și:
- STUDIU. Testarea farmacogenetică, fezabilă în sistemele de sănătate din Europa. 30% din reacțiile adverse la medicamente ar putea fi evitate
- PROGRAM PILOT: Statinele, inhibitorii de pompă de protoni și antidepresivele vor fi prescrise de medicii de familie din Marea Britanie pe baza testării farmacogenetice
- Proiectul european U-PGx: Pregătirea profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la implementarea farmacogenomicii în practica medicală