STUDIU. Testarea farmacogenetică, fezabilă în sistemele de sănătate din Europa. 30% din reacțiile adverse la medicamente ar putea fi evitate

  • Medicina personalizată



Testarea farmacogenetică utilizând un panel pentru 50 de variante genetice, asociate cu 12 gene, pentru a ghida alegerea tratamentului reduce semnificativ incidenţa reacţiilor adverse şi este fezabilă la nivelul mai multor sisteme de sănătate din Europa. Acestea sunt rezultatele studiului clinic PREPARE, care au fost publicate în The Lancet. Frecvenţa reacţiilor adverse în grupul de participanţi la studiu la care terapia a fost aleasă în funcţie de testarea farmacogenetică a fost cu peste 7% mai scăzută faţă de grupul de control.

90% dintre persoane prezintă cel puţin o variantă genetică care ar putea să influenţeze răspunsul la terapie, iar 60% dintre pacienţi primesc, în unităţile de îngrijire medicală primară, minim un medicament pentru care există recomandări farmacogenetice. În total, utilizarea panelului de 12 gene ar putea să reducă riscul reacţiilor adverse cu aproximativ 30%. Acesta este primul studiu pe scară largă care testează un panel de gene pentru testarea farmacogenetică, fiind până în prezent evaluate beneficiile testării unei singure gene asociate cu răspunsul la un medicament specific.

abonare

A fost derulat un studiu multicentric, care a evaluat panelul farmacogenetic în 18 spitale, 9 centre medicale comunitare şi în 28 de farmacii comunitare din 7 ţări europene. Au fost incluşi în studiu adulţi cărora le-a fost prescris un medicament recomandat în ghidurile DPWG (Dutch Pharmacogenetics Working Group). Au fost excluşi pacienţii care au urmat testare genetică în antecedente pentru o genă relevantă pentru prescripţia medicaţiei respective, persoanele la care recomandarea de administrare a terapiei era de mai puţin de 7 zile, precum şi pacienţii cu insuficienţă hepatică sau renală severă.

Au fost genotipate 50 de variante germinale din 12 gene, iar atunci când a fost identificată o variantă acţionabilă, a fost modificat tratamentul în funcţie de recomandările DPWG. Aproape 7000 de persoane au fost incluse în studiu, dintre care aproape jumătate au primit terapie ghidată de testarea genetică, iar ceilalţi au primit medicamentele standard pentru afecţiunile acestora. A fost evaluată prezenţa reacţiilor adverse la terapie într-o perioadă de supraveghere de 12 săptămâni. Rezultatele în urma administrării terapiei au fost comparate cu cele din grupul de control.

Citeşte şi: