O analiză retrospectivă a concluzionat că testarea biomarkerilor MSI (instabilitate microsatelitară) și mutațiilor genei KRAS se asociază cu dublarea medianei supraviețuirii generale la pacienţii cu cancer colorectal. Rezultatele au fost publicate în JAMA Network Open. Totodată, analiza a identificat discrepanțe în ceea ce privește rata testării biomarkerilor MSI și mutațiile KRAS în funcție de vârsta pacienților, nivelul de educație, locația și tipul spitalului unde au fost îngrijiți.
Testarea biomarkerilor relevanți pentru cancerul colorectal reflectă îngrijirea generală acordată acestor pacienți, dar și inechitățile în accesul la terapie personalizată. Pacienții care au acces și parcurg testarea genetică pot beneficia de selectarea terapiei optime pentru tumora lor. Din cei peste 40.000 de pacienți incluși, mai puțin de 30% au fost testați pentru mutațiile KRAS și aproape 45% pentru MSI.
Principalele concluzii:
- pacienţii testaţi pentru MSI au avut o supraviețuire generală mediană de aproape 2 ani, în comparaţie cu puţin peste un an la pacienţii netestaţi
- similar, la pacienții care au parcurs testarea pentru mutațiile KRAS a fost raportată o mediană a supravieţuirii generale de peste 20 luni, în comparaţie cu puţin peste 10 luni la cei neinvestigaţi
Înainte de aprobarea imunoterapiilor pentru cancerele cu instabilitate microsatelitara ridicată, testarea MSI și a deficiențelor de reparare a nepotrivirilor din secvențe era indicată doar pentru a identifica pacienții cu sindrom Lynch, care determină risc ridicat de cancere ereditare. Începând cu 2017, ghidurile NCCN (National Comprehensive Cancer Network) recomandă testarea universală MSI pentru toți pacienții nou diagnosticați cu cancer colorectal, identificând astfel persoanele eligibile pentru terapii precum pembrolizumab și nivolumab, cu sau fără ipilimumab.
În ceea ce privește testarea pentru mutațiile KRAS, inițial a fost recomandată pentru a identifica pacienții fără aceste modificări genetice, care ar putea să primească inhibitori ai receptorului factorului de creştere al epidermului (EGFR), precum cetuximab sau panitumumab. Recent, au fost extinse indicațiile de testare pentru toți pacienții cu cancer colorectal metastatic.
În cadrul noului studiu, au fost analizate datele din baza de date națională pentru cancer din Statele Unite, din perioada 2010-2017, cu privire la testarea pacienților cu cancer colorectal metastatic pentru biomarkeri, precum și informații despre supraviețuirea generală. Baza de date nu a cuprins informații exacte cu privire la momentul testării, care a avut loc între stabilirea diagnosticului și inițierea terapiei de primă linie.
Pe parcursul celor 8 ani incluși în analiză, s-a constatat că proporția pacienților testați pentru MSI și mutațiile KRAS a crescut semnificativ, de la aproape 33% la 48,5% pentru mutațiile KRAS și de la puțin peste 14% la 50,5% pentru MSI.
Deoarece baza de date utilizată a inclus informații sociodemografice diverse despre pacienți, au fost evaluați factorii care se asociază cu probabilitatea redusă de a fi testat pentru biomarkerii pentru cancer colorectal. Pacienții cu vârste între 70 și 79 de ani au avut cea mai redusă probabilitate de a fi testați. Alti factori asociați cu probabilitatea redusă de testare sunt locuitul într-o regiune cu nivel redus de educație, tratarea la un centru comunitar de oncologie, mediul rural sau anumite state, precum Kentucky, Tennessee, Mississippi și Alabama. Nu au fost identificate asocieri negative în funcție de etnie sau rasă.
Citeşte şi:
- Medicina de precizie în oncologie: alegerea testului potrivit pentru pacientul potrivit, de la început. Rolul testării genomice comprehensive
- MicroARN, o nouă generație de biomarkeri pentru diagnosticul de precizie și tratamentul personalizat al cancerului
- State of Innovation: Dr. Marius Geantă vorbește despre biomarkeri și diagnostic de precizie