Efectele consumului de ulei de pește asupra prevenției bolilor cardiovasculare variază în funcție de genotip

  • Health literacy



Beneficiile uleiului de pește în prevenția bolilor cardiovasculare se manifestă doar la persoanele cu un anumit fond genetic, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători din cadrul Universității din Georgia. Au fost identificate patru noi locusuri genetice care se corelează cu efectele suplimentării cu ulei de pește asupra lipidelor sangvine. Rezultatele studiului au fost publicate în PLOS Genetics și aceste descoperiri subliniază necesitatea și posibilitatea realizării nutriției personalizate.

„Știm de câteva decenii că un nivel mai ridicat de acizi grași omega-3 în sânge se asociază cu un risc mai scăzut de boli cardiace. Am descoperit că suplimentarea cu ulei de pește nu este benefică pentru toți indivizii, depinde de genotip. Dacă ai un anumit fond genetic, suplimentarea cu ulei de pește va contribui la scăderea trigliceridelor. Dar dacă nu ai genotipul acela, consumul unor suplimente cu ulei de pește îți va crește de fapt trigliceridele.”, a menționat Kaixiong Ye, conducătorul studiului și profesor asistent de genetică în cadrul Franklin College of Arts and Sciences.

O cohortă de 73.962 de participanți, ale căror date au fost colectate de la Biobanca UK (UK Biobank), a fost inclusă în studiul de asociere la nivelul întregului genom, cu scopul investigării efectelor suplimentării dietei cu ulei de pește, în funcție de fondul genetic. Patru tipuri de lipide relevante pentru bolile cardiovasculare au fost examinate: colesterolul LDL (LDL-C, low-density lipoprotein cholesterol), colesterolul HDL (HDL-C, high density lipoprotein cholesterol), colesterolul total, trigliceridele serice (TAGs).

abonare

64 de milioane de teste au fost realizate. Variantele genetice ale genei GJB2 au fost asociate semnificativ cu efectele consumului de ulei de pește. Indivizii cu genotip AG au avut un nivel mai scăzut al trigliceridelor în urma suplimentării cu ulei de pește, în timp ce genotipul AA s-a asociat cu o creștere a trigliceridelor după consumul de ulei de pește. Acest locus se asociază cu o expresie ridicată a conexinei 26 în țesutul adipos, care se modifică în funcție de expunerea la acizii grași omega-3. Efecte semnificative asupra interacțiunilor genă-suplimentare cu ulei de pește au fost identificate și în locusurile genelor SLC12A3 (interacționează cu dieta asupra nivelului HDL-C), ABCA6 (interacționează cu dieta asupra nivelului LDL-C) și MLXIPL (interacționează cu dieta asupra nivelului LDL-C).

Rezultatele acestui studiu aduc o nouă perspectivă asupra studiilor anterioare care au investigat conexiunea dintre consumul de suplimente cu ulei de pește și nivelul lipidelor serice/apariția afecțiunilor cardiovasculare și care au concluzionat că uleiul de pește nu contribuie la prevenirea acestor boli.

„O posibilă explicație este că acele studii clinice nu au luat în considerare genotipurile participanților. Unii participanți ar putea beneficia, iar alții nu, prin urmare dacă îi amesteci împreună și realizezi analiza, nu poți observa impactul.”, a adăugat Kaixiong Ye.

Uleiul de pește – sursă de acizi grași esențiali benefici pentru sănătate

Uleiul de pește reprezintă o sursă alimentară de acizi grași omega-3 și se numără printre cele mai utilizate suplimente alimentare. Uleiul de pește contribuie la reducerea trigliceridelor serice. Asupra altor parametri biologici efectele sunt mixte. Numeroase polimorfisme genetice se asociază cu nivelul lipidelor serice, precum colesterolul LDL, colesterolul HDL, colesterolul total, trigliceridele serice.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a 1-2 porții de pește pe săptămână, deoarece acizii grași de tip omega 3 din pește aduc numeroase beneficii sănătății, spre exemplu menținerea sănătății cordului, contribuie la pierderea în greutate și reducerea inflamației.

Citește și: