VIDEO. 7 ore neîntrerupte de somn sunt esențiale pentru sănătatea fizică și psihică a adulților

  • Health literacy



Oamenii își petrec până la o treime din viață dormind. Cu toate acestea, somnul este rareori privit cu aceeași importanță acordată activității fizice și nutriției. Potrivit Prof. Ruxandra Ulmeanu, Președintele Societății Române de Pneumologie, 7 ore de somn neîntrerupt pe noapte sunt esențiale pentru menținerea sănătății fizice și psihice a adulților.

Potrivit datelor prezentate de Societatea Română de Pneumologie, cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, tulburările de somn cresc riscul de apariție a bolilor mintale și a afecțiunilor cronice, precum obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul. Pe de altă parte, persoanele care beneficiază noaptea de un somn fără întreruperi au șanse mai mici să dezvolte bolile cronice amintite mai sus.

abonare

Dr. Oana Claudia Deleanu, membru Executive Committee of ANSS of European Sleep Research Society, caracterizează tulburările de somn ca o gravă problemă de sănătate publică pentru că afectează atât individul cât şi societatea. Conform National Sleep Foundation, 46% dintre persoanele cu tulburări frecvente de somn au raportat erori sau absența de la locul de muncă, comparativ cu 15% în cazul persoanelor fără afecțiuni cauzate de somn.

„O mai bună înțelegere a condițiilor și o mai bună cercetare a problematicii va contribui la reducerea impactului cauzat de tulburările de somn asupra societății.” – Dr. Oana Claudia Deleanu

Tulburările de somn nu au efecte negative doar asupra sănătății adulților, ci și a copiilor. Datele epidemiologice din ultimii ani au arătat că tulburările de somn în rândul copiilor cresc riscul de obezitate infantilă. Obezitatea este la rândul ei asociată cu sindromul de apnee în somn – o întrerupere temporară a respirației care provoacă trezirea pacientului și afectează calitatea somnului.

Copiii sunt astfel prinși într-un cerc vicios: odihna insuficientă provoacă obezitate, care la rândul ei este responsabilă pentru alte tulburări de somn.

“În România, unul din zece copii sunt la risc pentru tulburări de respirație în timpul somnului, conform primului studiu efectuat în acest sens, în țara noastră. Se descrie în prezent și la copii tipul II de sindrom de apnee în timpul somnului, cu obezitate. Aceasta asociere, care combină fragmentarea somnului cu afectarea oxigenării, are un risc mai mare pentru rezistența la insulină și posibil diabet. În același timp, obezitatea constituie un factor de risc pentru apnee de somn” – Dr. Mihaela Oros, preşedintele Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi.

În următorul clip, Prof. Ruxandra Ulmeanu, Președintele Societății Române de Pneumologie, vorbește despre importanța calității somnului și despre problemele de sănătate asociate tulburărilor de somn.

În tabelul de mai jos, puteți citi numărul de ore de somn recomandate de National Sleep Foundation, în funcție de vârstă. Recomandările sunt formulate în urma consensului unui grup multidisciplinar de experți:

Articole recomandate:

Insomnia ar putea contribui la deteriorarea bolilor mintale și poate exacerba paranoia și halucinațiile

Tehnologia DeepHeart transformă smartwatch-urile în instrumente de screening pentru hipertensiune și apnee în somn

Ce este rezerva cognitivă? Ce rol au somnul și alimentația pentru sănătatea creierului?