VIDEO. Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, despre tratamentul fibrozei pulmonare idiopatice și importanța diagnosticului precoce




Fibroza pulmonară idiopatică (FPI) este o boală cronică, rară, ireversibilă și fatală. FPI apare printr-un proces de remodelare a țesutului pulmonar de cauză necunoscută. Țestul pulmonar din jurul alveolelor, care este subțire și elastic în mod normal, se îngroașă, fiind înlocuit de un țesut cicatricial, fibros.

Manifestările inițiale ale FPI sunt ușor de trecut cu vederea și pot fi confundate cu vârsta înaintată sau cu efectele fumatului. Printre acestea se numără o toleranță redusă la efort, respirația îngreunată și tusea seacă. Mai mult, procesul de diagnosticare a FPI este unul lung și dificil, deoarece există până la 200 de afecțiuni cu manifestări similare, precum pneumonita alergică extrinsecă, colagenozele, azbestoza și sarcoidoza în stadii severe.

abonare

În prezent, FPI este incurabilă, dar există tratamente care pot să țină boala sub control. Printre strategiile terapeutice în FPI se numără:

  • ameliorarea simptomelor
  • încetinirea progresiei fibrozei
  • prevenirea exacerbărilor acute
  • extinderea supraviețuirii

Având în vedere faptul că degradarea funcției pulmonare a pacienților cu FPI este rapidă, diagnosticul precoce al bolii este vital pentru a crește șansele de succes ale terapiei.

În acest material, Prof. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie, explică detaliat procesul de diagnosticare al FPI.

În acest moment, medicamentele antifibrotice sunt cele mai cele mai eficiente opțiuni terapeutice pentru FPI. Pacienții au acces la două medicamente, pirfenidona și nintedanib, care pot încetini progresia bolii.

„Apariția acestor medicamente care pot încetini progresul bolii a fost un lucru extraordinar.  Totuși, pentru a iniția acest tratament, este esențial să diagnosticăm pacienții cât mai devreme” – Prof. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie

În clipul următor, Prof. Ruxandra Ulmeanu vorbește despre tratamentul FPI și despre importanța diagnosticării precoce a bolii:

Articole recomandate:

Fibroza pulmonară idiopatică: identificarea biomarkerilor, diagnosticul precoce și personalizarea tratamentului

Care sunt cele mai eficiente terapii pentru fibroza pulmonară idiopatică?

Fibroza pulmonară idiopatică: în 80% din cazuri, diagnosticul precoce se poate pune doar cu stetoscopul. Ce sunt ralurile crepitante de tip velcro?