STUDIU. Persoanele care au o alimentație sănătoasă și sunt active au un risc mult mai redus de a dezvolta demență

  • PrevențieFuncția cognitivă este mai bună la vârstnicii care au avut un stil de viață sănătos, incluzând activitate fizică regulată, consum de fructe și legume și aport minim de alcool. Chiar și la persoanele cu boala Alzheimer sau alte tipuri de demenţă, stilul de viață sănătos s-a asociat cu o funcție cognitivă mai puțin afectată. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat în JAMA Neurology

Principalele concluzii:

abonare
  • Pentru fiecare creştere de un punct a scorului de stil de viaţă sănătos, cantitatea de beta-amiloid din creier a fost cu 0,12 unităţi mai scăzută, iar scorul de performanţă cognitivă a fost mai ridicat cu 0,22
  • Aproape 90% din scorul global cognitiv al unei persoane s-a asociat în mod direct cu stilul de viaţă
  • Asocierile constatate ar putea fi determinate de contribuţia fiecărei componente a unui stil de viaţă sănătos la creşterea capacităţii antioxidante şi antiinflamatorii, limitând împreună nivelul de inflamaţie şi stres oxidativ.

Studiul a utilizat datele a aproape 600 de participanţi din cadrul Rush Memory and Aging Project, derulat în perioada 1997-2022. Pe o perioadă de până la aproape 25 de ani, au fost consemnaţi factorii legaţi de stilul de viaţă al participanţilor, datele despre evaluările cognitive până în perioada apropiată decesului, precum şi informaţiile derivate din evaluările neuropatologice complete post-mortem.

Stilul de viață sănătos se asociază cu o funcție cognitivă bună la adulții vârstnici
Sursa foto: Unsplash

Clasificarea în funcţie de stilul de viaţă s-a realizat cu ajutorul un scor care a inclus informaţii referitoare la statusul de nefumător, activitatea fizică (minim 150 minute pe săptămână), consumul limitat de alcool, scorul MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) pentru dietă peste 7,5 şi un scor de participare la activităţi stimulante cognitiv în viaţa tardivă (ex. rezolvare de puzzle, jocuri de cărţi etc.) peste 3,2. Valorile scorului obţinut au luat valori între 0 şi 5, cele mai ridicate scoruri indicând un stil de viaţă mai sănătos. Scorul pentru evaluarea funcţiei globale cognitive a fost construit pe baza a 19 teste standardizate.

Citeşte şi: