#EAU19. Tratamentul hormonal poate declanșa depresia la bărbații cu cancer de prostată

  • Altfel despre Cancer



Bărbații care primesc tratament anti-hormonal după îndepărtarea chirurgicală a prostatei sunt cu 80% mai predispuși să sufere de depresie decât bărbații care nu primesc acest tratament. Cercetătorii sugerează că pacienții care primesc terapie de deprivare androgenică trebuie monitorizați pentru depresia post-chirurgicală. Acest studiu a fost prezentat în cadrul Congresului Asociației Europene de Urologie, care are loc în perioada 15-19 martie 2019, în Barcelona.

“Tratamentul anti-hormonal este administrat pentru a controla creșterea celulelor tumorale. Din păcate, am descoperit că acesta este asociat cu depresia” – a declarat conducătorul științific al studiului, Dr. Anne Sofie Friberg, de la Rigshospitalet, Copenhaga.

Din ce în ce mai mulți medici devin conștienți de faptul că pentru mulți bărbați, diagnosticul, tratamentul și simptomele cancerului conduc la depresie, rata sinuciderilor crescând pentru cei cu cancer urologic. Un grup de cercetători danezi a arătat că bărbații care primesc tratament anti-hormonal după prostatectomie radicală au o tendință crescută de a suferi de depresie.

abonare

Dr. Anne Sofie Friberg a declarat:

“Tratamentul previne producerea hormonilor androgeni, cum ar fi testosteronul. Știm din alte studii că nivelul scăzut al testosteronului poate afecta bunăstarea unui bărbat, astfel încât este posibil ca limitarea producției de testosteron să aibă același efect, mai ales după un stres major, cum ar fi tratamentul cancerului.

Este important de observat că, în comparație cu bărbații fără cancer de prostată, pacienții tratați prin prostatectomie prezintă un risc crescut de depresie. După intervenția chirurgicală, disfuncția erectilă și incontinența urinară sunt simptome comune. În cazul recurenței și al tratamentului hormonal, aceste simptome se pot agrava. În plus, modificarea imaginii corporale și pierderea libidoului sunt frecvente. Aceste efecte ale tratamentului pot duce la creșterea riscului de depresie. De asemenea, nivelurile scăzute de testosteron pot afecta în mod direct centrele creierului responsabile cu starea de spirit a individului.

25% dintre bărbații supuși unei prostatectomii radicale vor recidiva și li se poate oferi tratament hormonal. Acești bărbați par să aibă un risc mai mare de apariție a depresiei după introducerea tratamentului hormonal. Motivul ar putea fi fie o consecință a unei operații chirurgicale defectuoase, fie manipularea hormonală, fie amândouă.”

Acesta este un studiu de cohortă, la nivel național, al tuturor bărbaților care au suferit prostatectomie radicală în Danemarca, din 1998 până în 2011. Populația de studiu s-a bazat pe datele din Registrul Danez pentru Cancer de Prostată. Cercetătorii au examinat dosarele medicale ale 5.570 de bărbați. Aceștia au descoperit că 773 dintre acești bărbați au fost tratați pentru depresie după o intervenție chirurgicală. Bărbații tratați cu medicamente anti-hormonale au avut de 1,8 ori mai multe șanse să sufere de depresie decât bărbații care nu au primit tratamentul suplimentar. Cercetătorii au verificat, de asemenea, dacă radioterapia după prostatectomia radicală a fost asociată cu depresia, dar aceste rezultate au fost neconcludente.

“Aceasta este o cercetare amplă, care arată că tratamentul pentru cancerul de prostată poate provoca diverse alte probleme. În calitate de urologi, avem responsabilitatea de a trata pacientul ca un întreg, astfel că acest studiu susține o abordare multidisciplinară în tratarea cancerului de prostată și subliniază valoarea ghidurilor bazate pe dovezi, pentru a ne asigura că pacientul primește îngrijiri medicale complete” – a declarat Prof. Hendrik Van Poppel (Spitalele Universitare din KULeuven, Belgia), Secretarul General Adjunct al Asociației Europene de Urologie pentru Educație.

Acest studiu este foarte relevant din punctul de vedere al pacientului, deoarece arată importanța tratamentului holistic pentru pacienții cu cancer de prostată și importanța includerii profesioniștilor din domeniul psiho-oncologiei și a socio-psihologiei. Îngrijirea pacienților cu cancer de prostată nu se oprește niciodată, întrucât consecințele pot apărea foarte târziu” – a adăugat Erik Briers, membru pacient al comitetului Asociației Europene de Urologie privind cancerul de prostată.

Citește și: