Analiză ASCO: Utilizarea imunoterapiilor pentru tratamentul cancerului pulmonar ar putea salva 250.000 de ani de viață

  • Imuno-oncologiaO nouă analiză efectuată de către ASCO (Societatea Americană de Oncologie Clinică) aduce în atenția medicilor, sistemelor de sănătate și a publicului larg faptul că 250.000 de ani de viață ar putea fi salvați datorită utilizării imunoterapiilor deja aprobate, pentru tratamentul cancerului pulmonar, în Statele Unite. Rezultatele au fost publicate în numărul anual al raportului „Evoluții în Cancer 2018”, al ASCO.

Inhibitorii punctelor de control ai sistemului imunitar (immune checkpoint inhibitors) – un tip de imunoterapie care stimulează răspunsul imun al organismului, cu scopul de a-l antrena pe acesta în lupta împotriva cancerului, au transformat pentru totdeauna modul de abordare a cancerului pulmonar.

abonare

Începând cu anul 2015, FDA (Food and Drug Administration) a aprobat trei astfel de terapii pentru cancerul pulmonar: nivolumab, pembrolizumab și atezolizumab. Rezultatele studiilor clinice care au monitorizat pacienții între 3 și 5 ani sunt dovada faptului că, în medie, pacienții care au primit aceste imunoterapii au supraviețuit mai mult decât cei tratați cu chimioterapie în monoterapie. Cu toate acestea, impactul real al imunoterapiilor, administrate pe termen lung, rămâne necunoscut.

Centrul ASCO pentru Cercetare și Analiză (CENTRA) a reușit totuși să estimeze impactul imunoterapiilor pe termen lung. Specialiștii CENTRA au utilizat un model statistic care a inclus rezultatele tuturor studiilor realizate pe pacienții care au primit aceste imunoterapii, ca tratament de prima și a doua linie și care au fost monitorizați timp de 3–5 ani, precum și rezultatele studiilor care au evaluat incidența cancerului.

Dacă în fiecare an, fiecare 100.000 de pacienți americani care suferă de cancer pulmonar avansat și care au ca indicație terapeutică tratamentul cu inhibitori ai punctelor de control, ar primi tratamentul recomandat, ar fi salvați 250.000 de ani de viață.

Unul din patru pacienți se califică pentru a primi imunoterapie ca primă linie de tratament și 10% se califică pentru a primi imunoterapie în cea de-a doua linie de tratament, supraviețuirea urcând până la 5 ani.

În cazul administrării chimioterapiei standard, aceasta promite ca mai puțin de 10% dintre pacienți să trăiască la 4 ani de la diagnostic și mai puțin de 1% dintre aceștia să fie în viață la 10 ani de la diagnostic.

Rolul imunoterapiilor continuă să fie tot mai important pentru încetinirea progresiei cancerului în stadiu avansat. În 2017, FDA a aprobat mai multe imunoterapii. 

Date importante despre avansul terapeutic în cancer, conform ASCO:

  • Astăzi, 15 milioane de americani, aproape 1 din 20, sunt supraviețuitori ai cancerului, iar experții estimează că vor fi 26 de milioane de supraviețuitori în Statele Unite până în 2040.
  • Aproximativ 64% dintre pacienții americani diagnosticați cu cancer în 2005 trăiesc la 10 ani de la diagnostic, comparativ cu 35% diagnosticați în 1975.
  • Numărul articolelor medicale care conțin cuvântul cancer s-a mărit de 4 ori în ultimii 10 ani: de la 28.000 în 2007, la 120.000 în 2017.
  • În decursul a doar un an (2017), FDA a aprobat 18 terapii noi și 13 noi indicații pentru 16 tipuri de cancer (pe parcursul aceleiași durate de timp, cu un an înainte, 8 noi terapii au fost aprobate).

Mai multe detalii privind noile terapii, în următoarele articole:

Pembrolizumab, mai aproape de pacienții români: ANM aprobă includerea condiționată pe lista de compensare pentru tratamentul de linia I și linia II al cancerului pulmonar avansat

#ESMO17: Pembrolizumab, eficient în combinație cu pemetrexed și carboplatin, la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular ne-scuamos

Pembrolizumab crește supraviețuirea generală de peste două ori mai mult decât chimioterapia la pacienții cu carcinom pulmonar non-microcelular avansat, PD-L1 pozitiv

#ASCO2017: Durvalumab, date clinice în tratarea cancerului pulmonar fără celule mici și a cancerului de vezică

#ESMO17: Durvalumab triplează perioada de supraviețuire fără progresie pentru bolnavii de cancer pulmonar non-microcelular stadiul III