#ASCO19. Imunoterapia de primă linie cu pembrolizumab, alternativă promițătoare la chimioterapie pentru formele avansate de cancer gastric

  • Altfel despre Cancer
  • Imuno-oncologiaRezultatele studiului clinic randomizat de fază III – KEYNOTE-062 au arătat că, pentru pacienții cu cancer avansat gastric sau gastro-esofagian, cu PD-L1 pozitiv și HER2 negativ, tratamentul inițial cu pembrolizumab (Keytruda) a dus la o supraviețuire globală comparabilă (non-inferioară) cu chimioterapia standard. În plus, pembrolizumab a demonstrat o îmbunătățire clinică semnificativă în ceea ce privește supraviețuirea globală a pacienților cu tumori care au prezentat un nivel ridicat al expresiei PD-L1. De asemenea, studiul a evaluat tratamentul combinat al pembrolizumab cu chimioterapia standard, dar s-a constatat că această abordare nu a dus la rezultate îmbunătățite în comparație cu chimioterapia. Studiul a fost prezentat în cadrul Întâlnirii anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică 2019 (ASCO).

„Acest studiu arată că terapia de primă linie cu pembrolizumab este eficientă și ar putea oferi o nouă oportunitate pentru persoanele nou diagnosticate cu cancer gastric sau gastro-esofagian avansat. Există o nevoie semnificativă de tratamente pentru aceste tipuri de cancer, iar rezultatele noastre consolidează importanța continuării cercetării în acest domeniu” – a declarat autorul studiului, Dr. Josep Tabernero, șef al Departamentului de Oncologie Medicală la Spitalul Universitar din Vall d’Hebron, din cadrul Institutului de Oncologie din Barcelona, Spania.

Pembrolizumab a primit aprobare accelerată din partea Food and Drug Administration (FDA) în septembrie 2017, pentru pacienții cu cancer recurent, local avansat sau metastatic, gastric sau gastro-esofagian, cu tumori care exprimă PD-L1, cu scorul combinat pozitiv (CPS) de 1 sau mai mult. CPS se calculează pe baza numărului de celule pozitive PD-L1  și de celule tumorale viabile, derivate din țesutul biopsizat.

abonare

Studiul KEYNOTE-062

Studiul a inclus 763 de pacienți cu vârsta medie de 62 de ani, dintre care 26% au suferit anterior intervenții chirurgicale gastrice pentru eliminarea unei tumori. În total, 69% au avut cancer gastric și 30% au avut cancer gastro-esofagian. Cercetătorii s-au concentrat doar asupra cancerelor cu HER2 negativ, pentru care studiile au demonstrat o probabilitate mai mare de recurență după tratament.

Expresia PD-L1 a fost evaluată prin CPS. Studiile anterioare privind cancerele gastrice sau gastro-esofagiene au demonstrat că pacienții cu CPS PD-L1 de 1 sau mai mult ar putea avea beneficii în urma terapiei cu pembrolizumab, în timp ce un CPS PD-L1 de 10 sau mai mult indică o probabilitatea mai mare de a beneficia în urma acestei terapii. În studiul actual, toți pacienții au avut un CPS PD-L1 de unu sau mai mult, în timp ce 37% dintre aceștia au avut un scor de 10 sau mai mult.

Realizatorii studiului au alocat în mod aleator pacienților, în număr egal, câte una dintre cele trei opțiuni de tratament ca terapie inițială: pembrolizumab administrat intravenos, pembrolizumab și chimioterapie sau chimioterapie plus placebo. Pacienții au fost urmăriți pentru o perioadă medie de 11,3 luni.

În ceea ce privește monoterapia cu pembrolizumab, obiectivul principal al studiului a fost atins, demonstrând că supraviețuirea globală pentru pembrolizumab a fost non-inferioară (comparabilă) cu chimioterapia standard. A fost observat un rezultat favorabil al supraviețuirii printre pacienții cu CPS PD-L1 de 10 sau mai mult. În cazul pacienților cu CPS PD-L1 de unu sau mai mult, supraviețuirea nu a fost inferioară (comparabilă) cu chimioterapia [raportul de risc = 0,91]:

  • supraviețuirea globală mediană a fost de 10,6 luni pentru cei cărora li s-a administrat pembrolizumab;
  • comparativ, supraviețuirea a fost de 11,1 luni pentru cei care au primit chimioterapie.

În cazul pacienților cu CPS PD-L1 10 sau mai mult, supraviețuirea a fost superioară față de chimioterapia standard [raportul de risc = 0,69]:

  • media supraviețuirii globale a fost de 17,4 luni pentru cei cărora li s-a administrat pembrolizumab;
  • supraviețuirea a fost de 10,8 luni pentru cei care au primit chimioterapie.

După 2 ani, 39% dintre pacienții care luau pembrolizumab au fost în viață, comparativ cu 22% dintre pacienții supuși chimioterapiei.

În ceea ce privește tratamentul combinat cu pembrolizumab și chimioterapie, supraviețuirea globală și supraviețuirea fără progresia bolii, indiferent de scorul combinat pozitiv, au fost comparabile cu rezultatele obținute după chimioterapie.

Efectele secundare grave au fost mai rare la pacienții tratați numai cu pembrolizumab. Evenimentele adverse legate de tratament au fost observate la 17% dintre pacienții cărora li s-a administrat pembrolizumab, dintre care 73% au primit pembrolizumab și chimioterapie, iar 69% au primit doar chimioterapie. Cele mai frecvente evenimente adverse au fost grețuri și oboseală. Profilul de siguranță al pembrolizumab a fost în concordanță cu experiențele pacienților tratați anterior cu acesta.

Autorii studiului au remarcat faptul că sunt necesari alți biomarkeri pentru a determina pacienții cu cel mai bun răspuns atât pentru pembrolizumab în monoterapie, precum și în combinație cu chimioterapia.

Studiul a înrolat 58% de pacienți din America de Nord, Europa și Australia, 25% din Asia și 17% din alte regiuni ale lumii. Studiile anterioare privind populația au arătat că persoanele din Asia prezintă, de obicei, rate de supraviețuire mai bune în cazul cancerelor gastrice și gastro-esofafagiene, au mai puține tumori și progresie mai lentă a bolii. În prezent, cercetătorii analizează eficacitatea medicamentelor pe baza unor regiuni geografice pre-specificate.

Cancerul gastric

Cancerul gastric este al cincilea cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel mondial. În 2019, aproximativ 27.510 de cazuri noi de cancer gastric și 11.140 de decese cauzate de această boală sunt de așteptat să apară în Statele Unite ale Americii. Cancerul gastro-esofagian apare la nivelul joncțiunii gastro-esofagiene, acolo unde esofagul și stomacul se întâlnesc. Acesta reprezintă o afecțiune mai puțin frecventă, dar care a înregistrat rate de incidență crescute în decursul acestui deceniu, în special în țările occidentale, motivele acestei creșteri nefiind clare în întregime.

Citește și: