#ASCO2024. Pacienții care răspund la imunoterapia pentru cancerul pulmonar avansat, identificați printr-un nou biomarker imagistic

  • Acces la inovație



”CT Response Score” este un biomarker nou bazat pe un algoritm de inteligență artificială, care poate prezice răspunsul la imunoterapia cu inhibitori ai de punctelor de control administrați în monoterapie la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular metastatic. În studiile de validare a descoperirii, biomarkerul a determinat cu acuratețe supraviețuirea fără progresia bolii și supraviețuirea globală. Rezultatele au fost prezentate la Întâlnirea Anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică  (ASCO 2024).

Inhibitorii punctelor de control reprezintă standardul în tratarea anumitor forme de cancer pulmonar non-microcelular într-un stadiu avansat. PD-L (1) reprezintă o proteină de la nivelul celulelor tumorale. Aceasta poate fi regăsită și în celulele țesuturilor sănătoase, având rolul reglator, oprind limfocitele T să atace celulele sănătoase. În cazul în care celulele tumorale au un nivel crescut de PD-L1, acestea pot avea un efect blocant asupra limfocitelor T, permițând astfel celulelor neoplazice să se dezvolte fără oprire. Blocarea legării PD-L1 de PD-1 (de pe suprafața limfocitelor) permite declanșarea răspunsului imun antitumoral.

abonare

Studiul prezentat în cadrul ASCO 2024, a avut ca scop identificarea pacienților cu cancer pulmonar non-microcelular metastatic care ar putea avea un beneficiu clinic din terapia cu inhibitori ai punctelor de control, independent de statusul PD-L1.

Echipa de cercetare a folosit imagini CT de dinainte de tratamentde la 1.188 de pacienți în obținerea biomarkerului radiomic bazat pe inteligență artificială. Pentru a testa aplicabilitatea generală a acestuia, biomarkerul a fost apoi validat într-un set de date dintr-un studiu prospectiv, evaluând eficacitatea sasanlimab-ului (un inhibitor PD-L1) la pacienții fără terapie PD-L1 în antecedente, cu cancer pulmonar non-microcelular avansat.

Biomarkerul a demonstrat o valoare predictiva semnificativă la cei care ar putea beneficia de imunoterapie. Această valoare predictivă a fost menținută și după ajustarea altor factori, cum ar fi sexul, vârsta și scorul proporției PD-L1 la nivel tumoral.

ASCO Annual Meeting 2024
https://winshipcancer.emory.edu/newsroom/articles/2024/asco-annual-meeting-highlights-winship-discoveries-and-expertise.php

În prezent, răspunsul la terapia cu inhibitori ai punctelor de control imunitar în cancerul pulmonar non-microcelular poate fi prezisă prin detectarea imunohistochimică a expresiei PD-l1, cât și prin detectarea nivelului de mutații tumorale prin secvențiere genomică. Totuși, aceste instrumente se confruntă cu limitări, cum ar fi necesitatea unei cantități suficiente de țesut care poate fi dificil de obținut, acuratețea redusă și un timp de așteptare lung pentru a obține rezultatele NGS.

Biomarkerii imagistici sau radiomici sunt generați prin folosirea algoritmilor matematici și statistici pentru a extrage date din studiile imagistice medicale, care sunt apoi preluate de un model de inteligență artificială pentru a determina prognosticul. Acești biomarkeri sunt mai avantajoși deoarece pot fi automatizați, sunt scalabili și au o acuratețe mai crescută decât biomarkerii convenționali.

Studiile timpurii au demonstrat fezabilitatea utilizării caracteristicilor radiografice ca biomarkeri pentru răspunsurile la imunoterapie la pacienții cu cancer. Cu toate acestea, autorii studiului au explicat că biomarkerii radiomici nu au fost încă validați în studii multi-instituționale, iar acest tip de validare este necesar pentru a asigura aplicabilitatea instrumentului, indiferent de locul în care este obținută imaginea sau de tipul de scanare utilizată.

Dr. Parikh și colegii săi speră să valideze CT Response Score în cohorte mai mari de pacienți care primesc terapie combinată (chimioterapie și imunoterapie). Biomarkerul ar putea fi utilizat pentru a identifica pacienții pentru care chimioterapia ar putea fi evitată. De asemenea, a propus ca CT Response Score să fie încorporat prospectiv în studiile clinice ca instrument de prognostic si în urmărirea terapiei,  pentru a oferi validări suplimentare ale aplicabilității sale clinice.

Citește și: