STUDIU. Un nutrient derivat din carnea de vită, miel și lactate ar putea să îmbunătățească efectele imunoterapiilor în cancer

  • Imuno-oncologia



Acidul trans-vaccenic (ATV), nutrient prezent în carnea de vită, miel și lactate, poate să contribuie la creșterea capacităţii terapiilor de îndepărtare a celulelor maligne, conform unui studiu publicat în Nature. Deoarece promovează funcția citotoxică a limfocitelor T CD8+ și infiltrarea acestora la nivel tumoral, ATV-ul poate să îmbunătățească efectele clinice ale inhibitorilor punctelor de control imune, terapiilor de tip TCEs (T-cell engagers) și terapiilor celulare CAR-T.

Aceste rezultate ar putea constitui baza unor noi strategii dietetice de a amplifica efectele terapiilor în oncologie. Consumul excesiv de carne roșie, însă, deși poate să crească nivelurile de ATV din sânge, se asociază cu riscul de apariție a cancerului. Din acest motiv, trebuie elaborate noi metode de a utiliza ATV ca supliment dietetic.

abonare

Doar câteva sute de metaboliți derivați din alimentație ajung să circule în sânge, ceea ce sugerează că aceștia prezintă o importanță ridicată asupra biologiei umane. Din acest motiv, investigarea și descrierea proceselor fiziologice și patologice în care metaboliții derivați din alimentație sunt implicați ar putea releva noi metode de a preveni și trata bolile.

ATV este cel mai abundent acid gras cu lanț lung prezent în lapte. Acesta nu poate fi sintetizat în corpul uman. Din aportul de acid trans-vaccenic, 20% este scindat în alți compuși, iar 80% rămâne ATV circulant.

STUDIU. Nutrient derivat din carnea de vită, miel și lactate ar putea să îmbunătățească efectele imunoterapiilor la persoanele cu cancer
Sursa foto: Pixabay

Studiul a evaluat 235 de nutrienți prezenți în sânge pentru a depista acei compuși care ar putea să influențeze imunitatea antitumorală. Au fost realizate testări pe celule tumorale și modele murinice, reprezentând variate tipuri de cancer. După confirmarea impactului ATV asupra funcției limfocitelor T CD8+, a fost investigat efectul creșterii conținutului de ATV în dietă asupra modelelor de laborator cu cancer.

Dieta bogată în ATV a redus semnificativ potențialul de creștere tumorală a celulelor maligne de melanom și cancer de colon. Au fost realizate o serie de analize moleculare și genetice, prin intermediul cărora s-a constatat că ATV inactivează un receptor de suprafață – GPR43, care este activat de acizii grași cu lanț scurt, care pot fi produși de microbiota intestinală. Efectul ATV este dominant în raport cu cel al acestor compuși, determinând activarea căii de semnalizare celulară CREB, implicată în creșterea celulară, supraviețuire și diferențiere.

Prin testarea pe linii celulare leucemice, s-a constatat că adăugarea ATV crește activitatea in vitro a blinatumomab de a elimina aceste celule. Într-o etapă ulterioară, au fost colectate probe de sânge de la pacienți care au primit terapie de tip CAR-T pentru limfom. S-a constat că nivelul de ATV a fost mai ridicat la persoanele la care terapia CAR-T a funcționat, în comparație cu cei la care nu a avut efect.

Citește și: