ChatGPT poate simplifica gestionarea datelor medicale în trombectomia mecanică post-AVC

  • Medicina digitală



ChatGPT ar putea ajuta în extragerea, gestionarea și transferul datelor înregistrate în foile de observație ale pacienților care au fost supuși intervenției de trombectomie mecanică, ca urmare a  unui accident vascular cerebral ischemic, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bonn.

Accidentele vasculare cerebrale ischemice necesită intervenții rapide pentru reluarea circulației prin arterele cerebrale. Medicii trebuie să înregistreze o gamă largă de date referitoare la starea inițială a pacientului, intervențiile efectuate și evoluția ulterioară, iar transferul manual al acestor date către diverse registre clinice și baze de date este o sarcină laborioasă, predispusă la erori de transcriere.

abonare

Grupul de cercetători din Germania a utilizat, inițial, informațiile medicale a 20 de pacienți pentru a antrena modelele GPT-4 și GPT-3.5. Pentru a evalua eficiența inteligenței artificiale, rezultatele au fost comparate cu cele date de un radiolog experimentat.

Chat GPT si trombectomia mecanica
Sursa foto – DALLE. 4

Ulterior, studiul a inclus rapoartele medicale interne a 100 de pacienți cu accident vascular cerebral ischemic care au beneficiat de trombectomie mecanică între noiembrie 2022 – septembrie 2023 la Spitalul Universitar din Bonn și 30 de pacienți tratați între septembrie 2016 și decembrie 2019, la o instituție externă. Toate informațiile au fost procesate de GPT-4 și GPT-3.5

Din 2800 de itemi înregistrați în setul de informații interne ale Spitalului Universitar din Bonn, 2631 (94,0%) au fost extrași corect de GPT-4, fără a mai necesita procesare suplimentară. GPT-3.5 a extras mai puține date corecte decât GPT-4, doar 1788 de itemi (63,9%). Pentru informațiile provenite din sursa externă, GPT-4 a extras corect 760 din 840 (90,5%) de itemi, în timp ce GPT-3.5 a extras 539 din 840 (64,2%).

Rezultatele sugerează că ChatGPT poate fi o alternativă viabilă la extragerea manuală a datelor, reducând astfel volumul de muncă și minimizând erorile umane. Acest studiu reprezintă un pas important spre integrarea inteligenței artificiale în prelucrarea și analiza datelor medicale.

Totuși, supravegherea umană rămâne necesară pentru anumite seturi de date, dar sperăm că optimizarea continuă va conduce la rezultate și mai bune, iar ChatGPT va ușura munca viitoare din acest domeniu” a declarat Dr. Nils Lehnen, autor al studiului.

Citește și