Dapagliflozin, aprobat de FDA pentru tratamentul insuficienței cardiace cu fracție de ejecție scăzută

  • Health literacy



DAPA-HF a fost unul dintre cele mai așteptate studii ale anului 2019. În cadrul Congresului European de Cardiologie (ESC 2019), rezultatele studiului arătau că dapagliflozin scade mortalitatea de cauză cardiovasculară și spitalizarea pentru insuficiență cardiacă (IC), inclusiv la pacienții care nu sunt diabetici. Dapagliflozin face parte din categoria inhibitorilor SGLT2 și a fost dezvoltat inițial ca tratament pentru îmbunătățirea controlului glicemic în diabetul zaharat de tip 2.

Pe baza rezultatelor studiului DAPA-HF, FDA a aprobat dapagliflozin pentru tratamentul insuficienței cardiace (NYHA II-IV) cu fracție de ejecție scăzută, marcând un moment istoric, în care o nouă clasă terapeutică este disponibilă în această afecțiune. Dapagliflozin (Farxiga) este primul inhibitor SGLT2 (sodium-glucose co-transporter 2) indicat în IC, la pacienții fără diabet zaharat.

abonare

Sesiune plenară ESC 2019

Sesiunea plenară din cadrul Congresului European de Cardiologie 2019 în care au fost prezentate rezultatele studiului DAPA-HF. În cadrul congresului ESC, de anul trecut de la Paris, Prof. John McMurray, autor principal al studiului DAPA-HF a declarat:

„Patru studii din ultimii 10 ani sunt considerate revoluționare în ceea ce privește insuficiența cardiacă. DAPA-HF este unul dintre acestea. Dapagliflozin este primul nou tratament din ultimii 5 ani pentru insuficiența cardiacă ce a demonstrat o reducere a mortalitații. Mai mult decât atât, este primul tratament din ultimii 10 ani care aduce beneficii pacienților cu insuficiență cardiacă acționând printr-un mecanism complet diferit”

Inhibitorii enzimei de converse a angiotensinei, beta blocantele și antagoniștii receptorilor mineralocorticoizi sunt tratamentele clasice, folosite pentru tratamentul IC cu fracție de ejecție scăzută. Deși sunt folosite scheme cu aceste tratamente combinate există încă o nevoie neacoperită legată de ameliorarea prognosticului pacienților cu forme severe de IC. Inhibitorii SGLT2 sunt considerați a patra clasă de medicamente pentru tratamentul pacienților cu IC.

4.744 de pacienți din 20 de țări, cu vârsta medie de 66 de ani au fost incluși în studiul DAPA-HF, 77% dintre ei fiind bărbați. Doar 42% dintre cei incluși în studiu aveau diabet. Pacienții au primit fie placebo, fie dapagliflozin. După o perioadă de urmărire de 18 luni, s-au înregistrat mai puține decese de cauză cardiovasculară, o rată a spitalizărilor redusă pentru insuficiență cardiacă, în cazul celor care au primit inhibitorul SGLT-2. Principalele rezultate ale studiului arătau:

  • reducere cu 26% a obiectivului primar compozit – mortalitatea de cauză cardiovasculară și spitalizarea pentru insuficiență cardiacă;
  • Reducerea cu 18% a mortalității de cauză cardiovasculară;
  • Reducere cu 30% a spitalizării pentru insuficiență cardiacă;
  • Ameliorarea simptomatologiei, conform scorurilor obținute de pacienți prin evaluarea cu ajutorul chestionarului KCCQ (Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire).

Efectele favorabile asupra simptomatologiei și a calității vieții pacienților cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă a fost demonstrată și în studiul DEFINE-HF. Pacienții tratați cu dapagliflozin au înregistrat beneficii indiferent de medicația asociată pe care o urmau și mai ales, indiferent dacă aveau sau nu diabet.

De asemenea, sunt în desfășurare 2 studii, pentru a vedea dacă beneficiile cardiovasculare din studiul DAPA-HF se mențin și la pacienții cu insuficiență cardiacă cu funcție de ejecție păstrată. Studiile DELIVER și EMPEROR-Preserved includ atât pacienți cu diabet, cât și pacienți fără.

Dapagliflozin (Forxiga) face parte din noua generație de antidiabetice, cea a inhibitorilor cotransportorului de sodiu și glucoză (SGLT2). Aceștia acționează la nivel renal prin scăderea reabsorbției glucozei din urină, ducând astfel la scăderea glicemiei.

mecanism dapagliflozin FDA inhibiție SGLT2 tubuli renali insuficiență cardiacă fracție ejecție scăzută
Mecanismul de acțiune al inhibitorilor SGLT2 Sursa foto – Clinical Journal of American Society of Nephrology

Utilizarea inhibitorilor SGLT2 pentru tratamentul insuficienței cardiace este un obiectiv cercetat de peste 5 ani, încă de la primele rezultate demonstrate de empagliflozin, un alt reprezentant al clasei care a determinat o reducere a evenimentelor cardiovasculare și a mortalității la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

În 2019, dapagliflozin a fost aprobat de FDA pentru reducerea riscului de spitalizare pentru insuficiența cardiacă la adulți cu diabet zaharat de tip 2 și boală cardiovasculară sau factori de risc.

Progresele realizate în ultimii ani în ceea ce privește înțelegerea mecanismelor diabetului zaharat bolii sugerează că viziunea glucocentrică este insuficientă. Noile clase terapeutice se adresează și celor mai importante complicații ale bolii. În podcastul marca Raportuldegardă, ReGândim Medicina sunt analizate dovezile științifice care demonstrează cum ar trebui să discutăm despre diabetul zaharat astăzi: 

Dapagliflozin este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului ca terapie adjuvantă insulinei la pacienții cu DZ1, atunci când monoterapia cu insulină nu este suficientă pentru controlul glicemic și la pacienții cu DZ2 fie ca monoterapie, dacă metformin sau alte antidiabetice sunt contraindicate, fie ca terapie adjuvantă.

Alte studii sugerează și un beneficiu important în reducerea declinului funcției renale. Studiul DAPA-CKD a fost oprit timpuriu deoarece tratamentul a demonstrat atingerea obiectivului primar compozit atât la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 cât și la cei fără diabet. Dapagliflozin este considerat a avea potențial în schimbarea managementului pacienților cu boală cronică de rinichi.

Echipa Raportuldegarda a discutat cu Prof. Dr. Gheorghe Andrei Dan, UMF București, în cadrul unui interviu realizat la Congresul European de Cardiologie 2019 de la Paris. Acesta a explicat schimbarea de paradigmă de care inhibitorii SGLT2 o aduc în cardiologie:

“E momentul pentru cardiologi să înțeleagă că diabetul e în familia lor” – Prof. Gheorghe Andrei Dan

Citește și: