Imunoterapia sugemalimab, recomandată spre aprobare pentru cancerul pulmonar avansat în Uniunea Europeană

  • Acces la inovație



CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat aprobarea Cejemly (sugemalimab) în Uniunea Europeană ca terapie de primă linie pentru cancerul pulmonar non-microcelular metastatic, care nu prezintă mutații EGFR adresabile terapeutic sau modificări ale genelor ALK, ROS1 și RET la nivelul genomului tumoral. Astfel, sugemalimab ar putea deveni în curând primul anticorp monoclonal anti-PD-L1 (programmed cell death protein ligand 1) aprobat în Uniunea Europeană pentru terapia de primă linie a tumorilor de NSCLC atât de tip scuamos, cât și de tip non-scuamos.

Recomandarea are la bază rezultatele studiului clinic de fază 3 GEMSTONE-302, care au arătat că, prin adăugarea sugemalimab la chimioterapia cu derivaţi de platină, au fost câştigate peste 4 luni în plus pentru supravieţuirea în absenţa progresiei bolii şi 8,5 luni pentru supravieţuirea generală, în comparaţie cu administrarea de placebo împreună cu chimioterapia. 

abonare
#EMA. Sugemalimab, agent de imunoterapie anti-PD-L1, recomandat pentru a devenit terapie de primă linie pentru pacienții cu NSCLC metastatic din Uniunea Europeană
Sursa foto: Freepik.com

Cancerul pulmonar reprezintă principala cauză de deces prin tumorile maligne. Dintre neoplaziile pulmonare, 80% sunt de tip NSCLC. Majoritatea pacienților cu NSCLC sunt diagnosticați după dezvoltarea metastazelor, motiv pentru care șansele de supraviețuire sunt limitate.

Sugemalimab este un anticorp monoclonal de tip IgG complet uman, care țintește PD-L1, potenţând răspunsul imun antitumoral prin limfocitele T. Fiind un anticorp de tip uman, prezintă risc redus de imunogenicitate şi toxicitate, reprezentând un avantaj unic faţă de medicamentele similare. Sugemalimab nu doar blochează interacţiunea PD-1/PD-L1, ci şi determină fagocitoză celulară dependentă de anticorp, ceea ce ar putea creşte eficacitatea în raport cu alte terapii anti-PD-1/PD-L1.

Citeşte şi: