#ESC24. Noul ghid pentru hipertensiunea arterială redefineşte ţintele tratamentului antihipertensiv
Noi recomandări pentru managementul hipertensiunii arteriale (HTA) au fost prezentate în cadrul congresului Societăţii Europene de Cardiologie (ESC) de anul acesta, care au adus schimbări importante faţă de versiunile anterioare ale ghidului ESC pentru HTA. Principalele noutăţi:
- A fost definită o nouă categorie de tensiune arterială (TA) crescută
- Noi ţinte au fost stabilite pentru tratamentul antihipertensiv
- Pentru prima dată au fost elaborate recomandări pentru denervarea renală
- Au fost incluse recomandări adiţionale referitoare la stilul de viaţă care ar putea facilita reducerea valorilor tensiunii arteriale, precum exerciţiile fizice şi suplimentarea cu potasiu

O nouă categorie de tensiune arterială crescută a fost definită drept 120-139 mmHg pentru TA sistolică şi 70-89 mmHg pentru TA diastolică, menţinând clasificarea actuală a hipertensiunii arteriale (≥140/90 mmHg). Această redefinire a valorilor tensiunii arteriale vor permite identificarea mai multor pacienţi cu risc de infarct miocardic şi accident vascular cerebral.
„Această nouă categorie de TA crescută recunoaște că oamenii nu trec de la TA normală la hipertensiune peste noapte. În cele mai multe cazuri, este un gradient constant de schimbare, iar diferite subgrupuri de pacienți – de exemplu cei cu un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare (de exemplu, persoanele care trăiesc cu diabet zaharat) – ar putea beneficia de un tratament mai intens înainte ca TA să atingă valoarea prag tradițională a hipertensiunii arteriale.”, a explicat prof. Bill McEvoy, care a fost co-coordonator în realizarea ghidului. „Riscurile asociate cu creșterea tensiunii arteriale încep de la niveluri ale tensiunii arteriale sistolice chiar sub 120 mmHg.”, a completat prof. Rhian Touyz, de asemenea co-coordonator în elaborarea noului ghid.
A fost introdus un nou interval ţintă pentru tensiunea arterială sistolică la persoanele care primesc terapie antihipertensivă: 120-129 mmHg. Conform noului ghid, se poate renunţa la această ţintă terapeutică doar în circumstanţe specifice sau când terapia intensivă nu este tolerată de pacient. În aceste cazuri este dorită obţinerea celei mai reduse tensiuni arteriale posibile sub tratament pentru pacientul respectiv. Prin această nouă strategie, riscurile legate de boli cardiovasculare sunt diminuate semnificativ.
Ghidurile anterioare recomandau o abordare în două etape. În prima fază, era dorită atingerea sub terapie a valorilor tensiunii arteriale sub 140/90 mmHg. Abia după reducerea cu succes a valorilor TA sub acest prag era luată în considerare scăderea suplimentară a TA sub 130/80 mmHg. De asemenea, ghidul nou accentuează suplimentar faţă de versiunile anterioare utilizarea măsurătorilor TA în afara cabinetului (inclusiv monitoare de TA în ambulatoriu și monitoare de TA la domiciliu validate).
Pentru prima dată au fost elaborate recomandări privind utilizarea denervației renale pentru a trata hipertensiunea arterială, o procedură cu potenţial, dar care trebuie realizată în centre cu expertiză şi experienţă crescută, la persoane cu HTA rezistentă la tratamentul medicamentos combinat şi care sunt de acord cu realizarea acestei intervenţii, în urma înţelegerii beneficiilor şi riscurilor. Din cauza lipsei de dovezi cu privire la beneficiile rezultatelor cardiovasculare, nu este indicată această procedură medicală ca tratament de primă linie și nici nu este recomandată pacienților cu insuficiență renală avansată sau care au cauze secundare de hipertensiune arterială.
Citeşte şi:
- #ESC2024. Alirocumab reduce semnificativ progresia plăcilor de aterom în boala coronariană. Care sunt categoriile de pacienți care au cele mai mari beneficii?
- #ESC24. Renunțarea la fumat înjumătățește riscul de infarct miocardic la persoanele cu boală coronariană. Reducerea consumului are efecte minime
- #ESC24. Endometrioza crește cu 20% riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral