#ESC24. Poluarea aerului determină de patru ori mai multe decese cauzate de afecțiuni cardiovasculare în Europa decât în SUA
Mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare (BCV) determinate de poluarea aerului în Europa este de aproape patru ori mai mare decât în Statele Unite, conform unor date prezentate la Congresul Societății Europene de Cardiologie de anul acesta (ESC Congress 2024).
Europa înregistrează aproximativ 484.000 de decese anuale cauzate de BCV, comparativ cu 135.000 în America de Nord. Această diferență este corelată cu limitele reglementate pentru particulele fine (PM2.5), un factor cheie care contribuie la riscul cardiovascular asociat cu poluarea aerului. În timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca media anuală a concentrației de PM2.5 să nu depășească 5 µg/m³, limita legală în Europa este de 25 µg/m³, semnificativ mai mare decât limita din America de Nord de 12 µg/m³.
Cercetările desfășurate de echipa de la Centrul Medical Universitar Mainz și Institutul Max Planck au arătat că, în Europa numărul de decese provocate de BCV ca urmare a poluării aerului este mult mai mare decât s-ar fi anticipat. Deși Asia are cel mai mare număr de decese cauzate de poluare, cu peste 3 milioane de cazuri pe an, Europa este pe locul doi, chiar dacă se fac eforturi pentru a reduce nivelul particulelor fine (PM2.5) din aer.
O altă preocupare majoră este legată de particulele ultrafine (UFP), mai mici în diametru decât PM2.5, care nu sunt supuse normelor actuale și se consideră că au un impact și mai puternic în declanșarea BCV. Aceste descoperiri evidențiază necesitatea introducerii unor reglementări mai stricte pentru a combate pericolul tot mai mare pe care poluarea aerului îl reprezintă pentru sănătatea publică.
Efectele nocive ale poluării aerului nu afectează doar persoanele cu afecțiuni cardiovasculare existente, ci contribuie și la accelerarea aterosclerozei și la apariția unor factori de risc, precum hipertensiunea și diabetul zaharat. Cercetările indică faptul că factorii de mediu, inclusiv poluarea aerului, sunt responsabili pentru 65% dintre bolile cronice, având un impact semnificativ asupra afecțiunilor cardiometabolice.

Poluarea fonică a fost identificată ca un factor important, dar adesea neglijat, în creșterea riscului de dezvoltare a BCV. Zgomotul generat de trafic, în special pe timpul nopții, este asociat cu diverse afecțiuni cardiometabolice, inclusiv boala cardiacă ischemică, insuficiența cardiacă, aritmia, accidentul vascular cerebral (AVC) și obezitatea. Expunerea la zgomot poate provoca stres oxidativ, hipertensiune arterială și activare neurohormonală, amplificând astfel riscul de a dezvolta tulburări ale sistemului cardiovascular. În plus, deoarece zgomotul din trafic este frecvent corelat cu niveluri ridicate de PM2.5, efectele sale pot agrava impactul poluării aerului asupra sănătății.
Cercetările actuale subliniază importanța abordării factorilor de mediu, cum ar fi poluarea aerului și cea fonică, în inițiativele de sănătate publică și în ghidurile clinice. Schimbări ale stilului de viață, cum ar fi practicarea de exerciții fizice și postul intermitent, reduc unele dintre efectele nocive ale poluării prin activarea unor căi de protecție în organism.
Experții au solicitat eforturi globale coordonate, subliniind necesitatea unor reglementări mai stricte și a unei colaborări între profesioniștii din domeniul sănătății și organizații, precum OMS și Federația Mondială a Inimii pentru a reduce impactul poluării asupra sănătății cardiovasculare. Deși este dificil să se stabilească o cauzalitate directă între poluare și rezultatele clinice cardiovasculare din cauza lipsei unor studii clinice randomizate, dovezile extinse susțin acțiuni imediate pentru a diminua aceste riscuri și pentru a îmbunătăți sănătatea publică la nivel global.
Citește și:
- #ESC24. Recuperarea deficitului de somn în weekend scade riscul de boli cardiovasculare
- #ESC24. Renunțarea la fumat înjumătățește riscul de infarct miocardic la persoanele cu boală coronariană. Reducerea consumului are efecte minime
- #ESC24. Endometrioza crește cu 20% riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral