STUDIU. Doar 15 minute de expunere la lumină naturală, zilnic, pot întârzia apariția și progresia miopiei la copii
Concluzia unui studiu publicat în Jama Network Open a fost că expunerea la lumina naturală, timp de minimum 15 minute pe zi, poate avea un impact pozitiv asupra progresiei miopiei la copii, cu încetinirea apariției bolii.
Miopia, o problemă de sănătate publică în creștere la nivel global, a devenit din ce în ce mai frecventă în ultimele decenii, în special în rândul copiilor. Acest lucru a determinat o creștere alarmantă a cazurilor de miopie severă și patologică, cu riscuri crescute de afecțiuni oculare grave pe termen lung.
Numeroase studii au evidențiat legătura dintre timpul petrecut în aer liber și reducerea riscului de miopie la copii. Studiul intitulat „Smartwatch Measures of Outdoor Exposure and Myopia in Children” aduce o perspectivă nouă, analizând nu doar durata timpului petrecut în aer liber, ci și intensitatea luminii și tiparele de expunere continuă la lumina naturală.
„Studii anterioare au demonstrat că petrecerea unui timp mai îndelungat în aer liber reprezintă o intervenție eficientă împotriva miopiei. Rezultatele studiilor clinice randomizate au arătat că acei copii care au participat la activități în aer liber au înregistrat o incidență semnificativ mai scăzută a miopiei și o progresie mai lentă a acesteia”, a declarat autorul studiului Xiangui He, Shanghai Eye Hospital, School of Medicine,Tongji University, într-un articol publicat în Inside Precision Medicine.

În cadrul studiului au fost monitorizați 3.000 de copii, cu o vârstă mediană de 7 ani, pe parcursul unui an, cu ajutorul unui smartwatch purtat zilnic pentru a monitoriza timpul petrecut afară și intensitatea luminii la care erau expuși. Copiii care au participat la studiu nu erau diagnosticați cu miopie și au purtat smartwatch-ul timp de cel puțin 6 ore pe zi, pentru o perioadă de cel puțin 90 de zile.
Analiza datelor a arătat că majoritatea copiilor petreceau în medie 90 de minute pe zi în aer liber, la o intensitate medie a luminii de 2345 lux. Însă, doar expunerea continuă la lumină naturală timp de cel puțin 15 minute și la o intensitate a luminii de peste 2000 lux a fost asociată cu o reducere semnificativă a progresiei miopiei. Această descoperire sugerează că nu doar durata totală a timpului petrecut în aer liber este importantă, ci și modul în care acest timp este structurat și calitatea luminii la care copiii sunt expuși.
Studiul subliniază importanța expunerii regulate la lumina naturală ca măsură preventivă împotriva miopiei. Intervențiile viitoare ar trebui să nu se concentreze doar pe creșterea timpului total petrecut în aer liber, ci și pe încurajarea unor perioade de expunere continuă la lumina naturală cu intensitate adecvată. Acest obiectiv ar putea fi atins prin includerea mai multor activități școlare sau extracurriculare desfășurate în aer liber.
Citește și:
- MiSight, primele lentile de contact care corectează și încetinesc progresia miopiei la copii, aprobate de FDA
- #EURETINA2020: Top 10 cele mai importante noutăți în diagnosticul și tratamentul bolilor retiniene
- STUDIU. Grosimea retinei ar putea indica timpuriu riscul de boli cardiometabolice și neurologice