Site icon Raportul de gardă

STUDIU. Glicemia crescută, chiar și la persoanele fără diabet zaharat, asociată cu un risc de până la 50% mai mare de boli cardiovasculare

Riscul de boli cardiovasculare poate fi cu până la 30%-50% mai ridicat la persoanele cu glicemie crescută, chiar şi când aceasta nu depăşeşte valorile prag pentru diagnosticul de diabet zaharat, conform unui studiu publicat în The Lancet Regional Health Europe. Persoanele cu prediabet, diabet nediagnosticat și diagnosticat anterior au risc ridicat de boală cardiovasculară, în timp ce persoanele cu niveluri scăzute sau normale ale hemoglobinei glicozilate (HbA1c) au risc scăzut. Dacă glicemia este în limite normale, riscul de boli cardiovasculare este cu atât mai scăzut cu cât glicemia este mai redusă.

Acesta este cel mai mare studiu derulat până în prezent care evaluează riscul cardiovascular în funcție de sex și spectrul glicemic. Rezultatele indică importanţa implementării strategiilor de prevenire a bolilor cardiovasculare la persoanele care au glicemia crescută, chiar şi fără a depăşi pragul de diagnostic al diabetului zaharat.

Principalele rezultate:

Femeile au avut o probabilitate mai ridicată de a avea obezitate (63%) față de bărbați (53%) și o probabilitatea mai scăzută de a utiliza antihipertensive (64% vs. 69%)  sau statine (71% vs. 75%). După ajustarea rezultatelor în funcție de caracteristicile clinice, legate de stilul de viață și consumul de medicamente antihipertensive sau statine, riscul de boli cardiovasculare a devenit similar între sexe.

Sursa foto: Pixabay

Studiul observațional a utilizat date din UK Biobank. Au fost incluse peste 400 000 de persoane, care au fost clasificate în persoane cu valori ale HbA1c normal-scăzute (<35 mmol/mol sau <5.5%), normale (35–41 mmol/mol sau 5.5%-5.9%), corespunzătoare prediabetului (42–47 mmol/mol sau 6.0%-6.4%) și diagnostice pentru diabet (≥48 mmol/mol sau ≥6.5%). A fost determinată incidența a 6 afecțiuni cardiovasculare (boală arterială coronariană, fibrilație atrială, tromboză venoasă profundă, embolism pulmonar, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă) pe o perioadă medie de aproape 12 ani de supraveghere.

Colesterolul total, istoricul familial de boală cardiovasculară, rata estimată a filtrării glomerulare și valorile proteinei C reactive au avut un impact minor asupra riscului de boli cardiovasculare asociat glicemiei ridicate.

Citește și:

Exit mobile version