Global Health Literacy Summit 2021. Prof. Kristine Sørensen: „Alfabetizarea în materie de sănătate este esențială pentru democratizarea sănătății”

  • Health literacy



Health literacy (care în limba română și-ar putea găsi corespondentul ca „Alfabetizare în domeniul sănătății” / „Cunoştinţe în materie de sănătate” / „Literație în sănătate”) a fost definită de Organizația Mondială a Sănătății (în 1998) ca „abilitatea cognitivă și socială care determină capacitatea indivizilor de a accesa, înțelege și folosi informațiile în moduri care promovează și mențin sănătatea”.

Prima ediție a Summitului Global de Literație în Sănătate (Global Health Literacy Summit) a început astăzi, 3 octombrie 2021, și se desfășoară atât virtual cât și cu prezență fizică în Taipei (Taiwan). Tema de anul acesta este „Health literacy for all”. Peste 150 de lucrări vor fi prezentate în cadrul Summitului. Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed) participă cu două materiale care vizează subiectul HL în România:

abonare

Summitul a fost deschis printr-o sesiune de nivel înalt, în care au vorbit lideri de opinie recunoscuți internațional pentru dedicarea demonstrată în creșterea nivelului de HL la nivel global: Prof. Kristine Sørensen, directorul Global Health Literacy Academy, Prof. Don Nutbeam, profesor de Sănătate Publică, Universitatea din Sydney, Chien-Ning Huang, Președinte de onoare, Taiwan Association for Health Literacy and Communication (TAHLC), precum și reprezentanți ai autorităților – Ching-te Lai, vice-președintele Taiwan.

„Acest summit global are loc într-un moment în care ne confruntăm cu provocări fără precedent din cauza pandemiei Covid-19. Pandemia a evidențiat rolul alfabetizării în materie de sănătate ca o soluție cu cost redus care însoțește inovațiile cu costuri ridicate, precum vaccinurile. Creșterea nivelului de HL a devenit rapid principala prioritate pentru țările din întreaga lume.

Alfabetizarea în domeniul sănătății a devenit esențială pentru orice cetățean care are grijă de el însuși sau de cineva drag. Nivelul scăzut de HL era deja o epidemie tăcută în sine. Cercetările noastre anterioare au arătat că lipsa abilităților de a accesa și a înțelege informațiile despre sănătate este o problemă neglijată de sănătate publică, care subminează sănătatea oamenilor și durabilitatea serviciilor sanitare și nu numai.

Alfabetizarea în materie de sănătate este esențială în democratizarea sănătății – este vorba de a face informațiile accesibile, ușor de înțeles, comparabile și aplicabile pentru ca oamenii să ia decizii și să acționeze în cunoștință de cauză cu privire la problemele legate de sănătate. Este vorba despre demnitate, durabilitate, bunăstare și acces la asistență medicală ca drept fundamental uman” – Prof. Sørensen

Vipreședintele Taiwanului a vorbit în deschiderea evenimentului despre rolul crucial pe care nivelul de HL l-a jucat în combaterea eficientă a pandemiei. Taiwan a replicat studiul condus între 2009 și 2011 în Europa pentru măsurarea HL, învățând și adaptându-se rezultatelor obținute. În timpul pandemiei actuale, Taiwan a fost unul dintre statele exemplu, care a reușit să țină sub control cazurile, bazându-se pe screening precoce, metode eficiente de izolare și carantină, integrarea tehnologiilor digitale și adoptarea generală a măștilor. În data de 30 octombrie 2020 a fost marcată a 200-a zi fără transmisie pe teritoriul țării a SARS-CoV-2. Din păcate, relaxarea timpurie și importul de noi cazuri, au făcut ca numărul îmbolnăvirilor să crească din nou în 2021.

Health literacy, un important determinant social al sănătății 

„Covid-19 a subliniat inechitățile sociale existente în și între țări, prin: rate mai mari de infecție, severitate mai ridicată a Covid-19, lipsa accesului la tratament, rate mai mari de mortalitate prin Covid-19, precum și rate de vaccinare scăzute. Comunicarea oficială de sănătate publică a fost adesea universală și nediferențiată. Dacă vom continua să avem această abordare, în cel mai bun caz vom menține nivelul actual, iar în cel mai rău, vom crește de fapt inegalitățile între membrii societății”Prof. Don Nutbeam

La fel ca și Taiwan, Australia a reușit să țină sub control inițial răspândirea, însă varianta Delta a copleșit sistemul sanitar, iar Sydney se află în lockdown de 100 de zile. În 2020, pentru a crește rata de vaccinare, Sydney Health Literacy Lab din cadrul Universității Sydney a realizat un sondaj cu privire la atitudinile, percepțiile și comportamentele comunităților din Australia cu privire la Covid-19. Pe baza rezultatelor, modul de comunicare s-a schimbat, devenind mult mai țintit, în funcție de caracteristicile populației către care erau adresate mesajele.

„Comunicarea eficientă a avut o importanță vitală în combaterea pandemiei. Comunicările universale nu au ajuns la nivelul populației. A fost nevoie de o comunicare diferențială, țintită, care s-a aliniat mai bine nevoilor comunității. Iar pentru a face comunicarea țintită, a fost nevoie de cercetare rapidă, în timp real, asupra nivelului de HL. De aceea, pentru a aduce valoare, buna comunicare dintre partea de cercetare și autorități, ca Ministerul Sănătății, a fost crucială”.

Citește și: