STUDIU. Eficacitatea imunoterapiei la pacienţii cu NSCLC metastatic ar putea fi crescută prin administrarea de antiinflamatoare

  • Imuno-oncologiaAdministrarea imunoterapiei anti-PD1 împreună cu antiinflamatoare de tipul inhibitorilor JAK1 prezintă beneficii la pacienţii cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) avansat, conform unor noi rezultate publicate în Science. Principalele concluzii:

  • Rata generală de răspuns a fost de 67%
  • Supravieţuirea mediană în absenţa progresiei bolii a fost de aproape 2 ani
  • Rezultate sunt impresionante pentru pacienţii cu NSCLC avansat, anterior fiind raportată o rată de răspuns de aproximativ 45% la persoanele cu NSCLC în stadiul IV care au primit pembrolizumab

Pacienţii care au obţinut cel mai bun răspuns la terapia cu inhibitori JAK1 au fost cei care au prezentat la evaluarea iniţială niveluri fie reduse de inflamaţie, fie crescute. Limfocitele T CD8+, care sunt baza imunităţii antitumorale generate de administrarea imunoterapiei, sunt mai eficiente în îndepărtarea celulelor maligne fie atunci când nivelurile de interferon sunt reduse iniţial, fie când antiinflamatorul ameliorează statusul inflamator. Pacienţii care nu au răspuns la terapie au fost cei care au prezentat inflamaţie refractară la administrarea inhibitorului JAK1.

abonare

Studiul a inclus 21 de pacienţi cu NSCLC avansat, care au primit, după 6 săptămâni de imunoterapie anti-PD1, inhibitorul JAK1 itacitinib timp de 6 săptămâni adăugat la imunoterapie, apoi au continuat cu administrarea doar a imunoterapiei. Deşi numărul de pacienţi a fost redus şi nu a fost inclus şi un grup de control, rezultatele acestui studiu indică o eficacitate foarte crescută a noii strategii terapeutice. Efectele combinaţiei de inhibitori JAK1 şi imunoterapie anti-PD1 vor fi investigate în continuare în cadrul unor studii extinse.

cancer-pulmonar-non-microcelulalr-imunoterapie-chimioterapie-perioperator
Image by vector4stock on Freepik

Administrarea unui medicament antiinflamator la persoanele care primesc imunoterapie este contraintuitiv, deoarece răspunsul imun antitumoral declanşat de aceşti agenţi terapeutici este bazat pe o reacţie inflamatorie. Noile rezultate arată că natura inflamaţiei în cazul tumorilor de cancer pulmonar este duală. Răspunsul inflamator cronic perturbat, în special prin implicarea interferonului, este adesea raportat la pacienţii care primesc imunoterapie pentru cancer, asociind prognostic nefavorabil.

Expunerea de scurtă durată la interferon poate favoriza imunitatea antitumorală, însă în condiţii cronice, asociază imunosupresie. Inhibitorul JAK1 utilizat are rolul de a reduce semnalizarea asociată cu inflamaţia persistentă, însă nu interferă cu semnalizarea inflamatorie care este implicată în răspunsul imun antitumoral. Aşadar, este asigurat un echilibru între inflamaţie benefică şi cea detrimentală la pacienţii cu NSCLC avansat, ameliorând răspunsul la terapie.

Citeşte şi: