Momentul zilei influențează severitatea atacurilor de cord: un nou mecanism molecular deschide calea pentru terapii bazate pe ritmul circadian

  • Health literacy



Un nou studiu publicat în revista Nature a identificat motivul pentru care severitatea atacurilor de cord variază în funcție de momentul zilei, dezvăluind un mecanism molecular care ar putea deschide calea către tratamente adaptate ritmului circadian natural al organismului. Cercetătorii de la UTHealth Houston au arătat că infarctele produse dimineața devreme sunt asociate cu leziuni cardiace mai grave și cu un risc crescut de complicații, precum aritmiile fatale și insuficiența cardiacă. Până acum, cauzele biologice ale acestor variații nu erau pe deplin înțelese.

Echipa de cercetare a descoperit că interacțiunea dintre două proteine: BMAL1, un factor esențial în reglarea ritmului circadian, și HIF2A, un factor implicat în răspunsul la hipoxie influențează severitatea leziunilor cardiace în urma unui infarct miocardic. În experimentele pe șoareci, atacurile de cord produse în jurul orei 3 dimineața au dus la leziuni mai extinse decât cele apărute la ora 15:00, sugerând că această interacțiune reglează capacitatea inimii de a răspunde la lipsa de oxigen în funcție de momentul zilei.

abonare

Citește și: Evaluarea neadecvată a simptomelor de infarct miocardic și incapacitatea de a acționa sunt principalele motive pentru întârzierea solicitării ajutorului medical


Cercetătorii au arătat, de asemenea, că acest complex BMAL1–HIF2A reglează expresia unei gene numite amfiregulină (AREG), care controlează gradul de afectare cardiacă într-un mod dependent de ritmul circadian. Utilizând criomicroscopie electronică de înaltă rezoluție, echipa a aflat structura complexului, oferind dovezi directe ale interacțiunii dintre cele două proteine și clarificând modul în care BMAL1 intensifică activitatea HIF2A și îi stabilizează structura, facilitând astfel protecția celulelor cardiace în condiții de hipoxie.

Studiul a arătat că direcționarea farmacologică a căii BMAL1–HIF2A–AREG poate oferi o protecție cardiacă semnificativă, mai ales atunci când tratamentele sunt administrate în sincron cu fazele ritmului circadian. Această strategie cronoterapeutică are potențialul de a transforma tratamentul infarctului miocardic și al intervențiilor chirurgicale cardiovasculare, prin utilizarea unor medicamente precum vadadustatul (un activator al factorului HIF) administrate în momentele optime pentru a crește eficiența terapeutică. Rezultatele subliniază potențialul intervențiilor bazate pe ritmul biologic în gestionarea bolilor cardiace ischemice.

Citește și: