STUDIU. Obezitatea, sedentarismul și alimentația nesănătoasă, principalii factori de risc pentru creșterea cazurilor de cancer la tineri
Generațiile născute după 1960 (Generația X și Milenialii) au un risc crescut pentru 17 tipuri de cancere, printre care cancerul colorectal, ovarian și pancreatic. Creșterea semnificativă a incidenței cancerului în rândul tinerilor este strâns legată de obezitate și stilul de viață nesănătos. Și alți factori, precum consumul de alcool și lipsa vaccinării HPV, influențează aceste tendințe. Rezultatele provin dintr-un studiu recent realizat de American Cancer Society (ACS) și publicat în The Lancet Public Health.
Au fost analizate ratele de incidență pentru 34 de tipuri de cancere, de la peste 23 de milioane de persoane născute în perioada 1920 – 1990, colectate de la North American Association of Central Cancer Registries și U.S. National Center for Health Statistics. S-au evaluat și ratele de mortalitate de la 7,3 milioane de cazuri, asociate cu 25 de tipuri de cancere.
Dintre cele 17 tipuri de cancer cu incidență în creștere la generațiile mai tinere, zece sunt asociate cu obezitatea, printre care cancerul colorectal, pancreatic, renal, cancerul de col uterin. Alte posibile cauze pentru dezvoltarea cancerului includ dieta nesănătoasă, stilul de viață sedentar și schimbările în microbiomul intestinal.
Rezultatele arată că cei născuți în 1990 au o incidență a cancerului de două până la trei ori mai mare comparativ cu cei născuți în 1955 pentru cancere precum cele de intestin subțire, rinichi, pelvis renal și pancreatic. În plus, nouă tipuri de cancer care au înregistrat o scădere în generațiile anterioare, cum ar fi cancerul de sân pozitiv pentru receptorul de estrogen, cancerul endometrial și cancerul ovarian, arată acum o creștere a cazurilor în rândul generațiilor mai tinere. De exemplu, incidența cancerului de sân pozitiv pentru receptorii de estrogen este corelată cu utilizarea contraceptivelor.

Pentru cancerul hepatic și colorectal, mortalitatea a crescut în paralel cu incidența, ceea ce sugerează că numărul tot mai mare de cazuri contracarează progresele în tratamente. Aceasta reprezintă o situație alarmantă pentru generațiile mai tinere, în ciuda avansurilor în diagnosticare. În schimb, în cazul cancerului pancreatic, deși incidența a crescut, mortalitatea a scăzut, datorită îmbunătățirii diagnosticării precoce și a tratamentelor. Rata de supraviețuire pe cinci ani pentru pacienții sub 50 de ani a crescut semnificativ, de la 16,5% în 2000 la 37,2% în 2016, subliniind progresele în îngrijirea pacienților.
Creșterile în incidența cancerului anal și a sarcomului Kaposi observate la bărbații născuți după 1975 sugerează o legătură posibilă cu infecția HIV. În schimb, incidența cancerului de col uterin a scăzut datorită vaccinării HPV, în special în cazul femeilor născute în jurul anului 1990, când vaccinul a fost introdus. Schimbările hormonale și istoricul reproductiv au avut un impact semnificativ asupra cancerului la femei, iar comportamentele legate de alcool au influențat incidența cancerului hepatic și a celui oral non-HPV.
Principalele concluzii:
- Generația X și Milenialii prezintă risc crescut de dezvoltare a 17 tipuri de cancere;
- Factori ca obezitatea, dieta nesănătoasă și un stil de viață sedentar au fost asociați cu creșterea numărului de cazuri de cancer în rândul tinerilor;
- Mortalitatea pentru cancerul hepatic și colorectal crește, în timp ce pentru cancerul pancreatic scade.
Este necesar să se efectueze cercetări suplimentare, însă, fără măsuri eficiente la nivel populațional, riscul de cancer în rândul generațiilor tinere va continua să crească. Sunt esențiale intervenții pe scară largă pentru a contracara această tendință.
Citește și:
- Screeningul anual prin RMN, inițiat de la 30 de ani, ar putea reduce mortalitatea prin cancer de sân cu mai mult de 50% pentru femeile care au mutații la nivelul genelor ATM, CHEK2 și PALB2
- Codul european împotriva cancerului: persoanele supraponderale au un risc de 18 ori mai mare de a dezvolta o formă de cancer
- Obezitatea, asociată cu cel puțin 13 tipuri de cancer