OMS trage un semnal de alarmă privind consumul de sare: doar 5% din statele membre au strategii de reducere a sodiului din alimentație

  • Prevenție



Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că, obiectivul de a reduce aportul de sodiu cu 30% până în 2025 la nivel mondial, nu va fi atins. Consumul de sodiu excesiv, care se găsește predominant în sarea de masă (clorura de sodiu) și în alte condimente sau potențiatori de aromă, precum glutamatul de sodiu, prezintă riscuri semnificative pentru sănătate – boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și mortalitate prematură. Doar 5% din statele membre ale OMS sunt acoperite de strategii de reducere a sodiului, 73% neimplementând în totalitate astfel de măsuri.

Adoptarea inițiativelor de reducere a sodiului din alimente, eficiente din punct de vedere al costurilor, ar putea preveni 7 milioane de decese la nivel mondial până în 2030, aliniindu-se la obiectivul de Dezvoltare Durabilă de a diminua mortalitatea prin boli netransmisibile. În prezent, doar nouă țări – Brazilia, Chile, Republica Cehă, Lituania, Malaezia, Mexic, Arabia Saudită, Spania și Uruguay – au implementat un set complet de politici pentru reducerea sodiului alimentar.

abonare
Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă pentru consumul de sare
Sursa: Organizația Mondială a Sănătății

O strategie holistică de reducere a sodiului include adoptarea unor politici obligatorii și cele patru intervenții cheie ale OMS, care sunt esențiale în lupta împotriva bolilor netransmisibile:

  • Reformularea rețetelor alimentare pentru a conține mai puțină sare și stabilirea de limite privind cantitatea
  • Reformarea/implementarea politicilor publice de achiziții alimentare pentru limitarea alimentelor bogate în sare sau sodiu în instituții publice precum spitale, școli sau alte instituții care oferă mâncare
  • Etichetare pe partea din față a ambalajului care să ajute consumatorii să aleagă produse cu conținut scăzut de sodiu
  • Campanii de comunicare pentru schimbarea comportamentului și campanii mass-media pentru a reduce consumul de sare/sodiu

Țările sunt încurajate să stabilească și să impună limite clare pentru conținutul de sodiu din alimentele procesate și să adere la Ghidurile Globale privind Sodiul ale OMS, asigurând un mediu echitabil pentru industria alimentară și protejând, în același timp, sănătatea publică de presiunile comerciale.


LANCET: Ce sunt determinanții comerciali ai sănătății și cum pot afecta populația? Impactul industriei tutunului, alcoolului, alimentelor fast-food și a combustibililor fosili


Cu un aport mediu global de sare de 10,8 grame pe zi – de peste două ori mai mult decât maximul recomandat de OMS – de mai puțin de 5 grame de sare pe zi – reducerea consumului de sare este crucială. Consumul excesiv de sare este legat nu doar de afecțiuni cardiace, dar și de alte probleme de sănătate, cum ar fi cancerul gastric, obezitatea, osteoporoza și bolile renale. OMS îndeamnă statele membre să implementeze fără întârziere politici de reducere a aportului de sodiu și să atenueze efectele dăunătoare ale consumului excesiv de sare. OMS face, de asemenea, apel la producătorii de alimente să stabilească ținte ambițioase de reducere a sodiului în produsele lor.

Aproximativ 70–75% din toată sarea consumată de populație este ascunsă în alimentele procesate sau în alte produse din industria alimentară, iar oamenii adaugă restul de 25–30% la masă.

Citește și: