#ASH23. O terapie CAR-T împotriva limfomului Hodgkin cu celulă B refractar sau recidivant, rate de răspuns complet de 100%

  • Imuno-oncologia



Optimizarea terapiilor CAR-T (chimeric antigen receptor T-cell) printr-un nou mecanism de țintire a moleculei CD-19 a crescut rata generală de răspuns la 100%, la pacienții cu limfom Hodgkin cu celulă B refractar sau recidivat, conform rezultatelor unui studiu de fază I publicat în Molecular Cancer. Datele au fost prezentate și la Congresul ASH 2023 (American Society of Hematology).

Principalele rezultate:

abonare
  • După o perioadă mediană de monitorizare de peste 9 luni, supraviețuirea în absența progresiei a fost raportată la 75% dintre participanți. Supraviețuirea generală a fost de peste 80%.
  • Toți pacienții care au primit doză medie sau crescută au răspuns complet la terapie, fără a fi raportate semne de recidivă pe parcursul monitorizării

Terapiile CAR-T direcționate împotriva CD19 prezintă eficacitate ridicată la pacienții cu neoplazii ale limfocitului B pozitiv pentru acest marker. O parte dintre pacienți, însă, nu obțin răspuns de tip complet sau prezintă recăderi. Toate cele 4 terapii CAR-T aprobate care țintesc CD19 utilizează aceeași metodă de atașare celulară, prin intermediul scFv (single-chain variable fragment), specific epitopului aflat distal de membrană al FMC63 din structura CD19. Interacțiunea terapiei cu ținta aceasta este caracterizată de rate de tip lent de asociere și disociere.

Noua terapie CAR-T țintește un alt epitop al CD-19, independent de FMC63, care permite realizarea asocierii și disocierii cu o rată mai rapidă. Studiul a fost inițiat prin testarea siguranței cu participarea a 6 pacienți, urmată de înrolarea a încă 6 persoane. Dintre aceștia, 6 au primit o doză scăzută,  3 doză medie, iar ceilalți 3 doză ridicată din noua terapie.

Un singur pacient nu a răspuns la terapie. Nu au fost raportate evenimente adverse legate de infuzia terapiei. Aproape 60% și dintre pacienți au prezentat un eveniment advers de gradul 3 sau mai ridicat. Cel mai des a fost raportată neutropenia, care ar putea fi asociată chimioterapiei.

Citește și: