#EHA2020. Pembrolizumab determină o rată de răspuns de 65,6% în tratamentul limfomului Hodgkin de tip clasic refractar sau recidivant

  • Hematologie



Pembrolizumab (Keytruda) îmbunătățește în mod semnificativ rata de supraviețuire fără progresia bolii față de vedotin brentuximab (Adcetris) pentru pacienții diagnosticați cu limfom Hodgkin de tip clasic la care transplantul a eșuat sau nu au fost eligibili pentru transplant. Acestea sunt rezultatele studiului KEYNOTE-204, prezentate în cadrul celui de-al 25-lea Congres Anual al Asociației Europene de Hematologie.

De asemenea, ratele de răspuns au fost îmbunătățite cu tratamentul cu pembrolizumab comparativ cu brentuximab vedotin (65,6% față de 54,2%), inclusiv în ceea ce privește răspunsul parțial (41,1% vs 30,1%). Durata medie de răspuns a fost de 20,7 luni și, respectiv, de 13,8 luni.

abonare
#EHA25 EHA2020 HemaSphere Pemrolizumab în LH recidivant refractar
Congresul Anual al Asociației Europene de Hematologie se află la cea de-a 25-a ediție și se desfășoară online în perioada 11- 21 iunie.

,,Pembrolizumab ar trebui să fie considerat opțiunea de tratament de preferat și noul standard de îngrijire în limfomul Hodgkin clasic recidivat și refractar la pacienții care au recidivat după transplantul autolog de celule stem sau sunt neeligibili pentru transplantul de celule stem,” a afirmat Dr. Pier Luigi Zinzani de la Institutul de hematologie “L. e A. Seràgnoli”, Universitatea din Bologna, Italia, autor al studiului, în timpul unei prezentări media în cadrul reuniunii virtuale a Asociației Europene de Hematologie.

Tratamentul standard pentru pacienții cu limfom Hodgkin de tip clasic recidivat sau refractar constă în chimioterapie și transplant autolog de celule stem, a explicat dr. Zinzani. Cu toate acestea, nu există un standard de îngrijire pentru pacienții neeligibili pentru transplant din cauza bolii chemorefractare primare, a vârstei sau a comorbidităților asociate.

CAR-T pentru limfomzul difuz cu celula mare B

Despre studiu

KEYNOTE-204 este un studiu de fază III randomizat care a inclus 300 de pacienți diagnosticați cu limfom Hodgking de tip clasic (cHL- classical Hodgkin lymphoma) cu vârsta mai mare de 18 ani, care fie nu au reușit să obțină un răspuns terapeutic sau au prezentat o progresie a bolii în urma transplantului autolog de celule stem, fie nu au fost candidați potriviți pentru transplantul autolog din cauza rezistenței la chimioterapie, a vârstei înaintate sau a altor diverse comorbidități. Aceștia au fost împărțiți în mod aleatoriu 1:1 și au primit fie 200 mg pembrolizumab, fie 1,8 mg/kg VB (vedotin brentuximab), ambele fiind administrate intravenos la fiecare 3 săptămâni pentru până la 35 de cicluri/ repetări.

Aproximativ 40% dintre pacienții din fiecare braț au avut boală refractară primară, iar 28% au recidivat la 12 luni de la tratamentul anterior.

keytruda pembrolizumab imnunoterapie anti pd-l1 aprobare FDA

Despre reacțiile adverse

Proporția de reacții adverse de gradul 3 sau mai mare a fost similară între cele două brațe (19,6% cu pembrolizumab și 25% cu VB). Evenimentele identificate au fost în concordanță cu profilurile de siguranță cunoscute ale celor două medicamente.

Pembrolizumab a fost asociat cu rate mai mari de hipotiroidism (15,5%), febră (12,8%) și prurit (10,8%). Vedotin brentuximab, pe de altă parte, a fost asociat cu un procent mai mare a cazurilor de neuropatie periferică (18,4%), neuropatie senzorială periferică (13,2% ), greață (13,2%) și oboseală (10,5%).

Mecanismul de actiune al pembrolizumab
Mecanismul de actiune al pembrolizumab

Despre pembrolizumab

Pembrolizumab (Keytruda) este un inhibitor PD1 care acționează prin blocarea PD1  localizată pe limfocitul T, permițându-i astfel sistemului imun să acționeze mai eficient pe celulele tumorale. Pembrolizumab a fost aprobat prima dată în septembrie 2014.

Pembrolizumab este indicat pentru tratamentul melanomului, cancerului pulmonar non-microcelular, cancerului pulmonar cu celule mici, carcinomului cu celule scuamoase de cap și gât, limfomului Hodgkin clasic, limfomului cu celule B mediastinal, carcinom urotelial, cancer gastric, cancer esofagian, cancer de col uterin, carcinom hepatocelular, carcinom cu celule Merkel, cancer de vezică urinară, carcinom endometrial.

brentuximab vedotin, Adcetris în limfomul Hodgkin de tip clasic

Despre brentuximab vedotin (Adcetris)

Brentuximab vedotin este un anticorp anti CD30 (CD30 este un receptor transmembranar de tip I, exprimat în limfomul Hodgkin de tip clasic și limfomul anaplastic cu celule mari).

Brentuximab vedotin, Adcetris anticorp anti CD30 componență
Brentuximab vedotin reprezintă un anticorp conjugat, acesta fiind alcătuit din anticorpul cAC10, specific pentru CD30, agentul antimicrotubul monometil auristatin E (MMAE) care deține o potență foarte ridicată și un linker clivabil care se atașează covalent MMAE la cAC10. sursă foto

În cazul țesuturile normale, CD30 are un profil de expresie restrâns, limitat de celulele T activate, celulele B activate și celule NK (natural killer) activate. Acest profil de expresie face ca CD30 să devină o țintă ideală pentru terapiile bazate pe anticorpi monoclonali în terapia bolii Hodgkin.

Brentuximab vedotin este aprobat de FDA din 2011 în tratamentul limfomului Hodgkin recidivat sau refractar și în limfomul anaplastic cu celule mari, iar cel mai recent,  în anul 2018, pe baza rezultatelor studiului de fază III ECHELON-2, FDA a aprobat utilizarea brentuximab vedotin pentru tratamentul pacienților adulți cu limfom anaplastic cu celule mari sau cu alt tip de limfom care exprimă CD30.

Citește și: