Podcast #Știința360. Dr. Marius Geantă, despre riscul ridicat de boli cardiovasculare al persoanelor care stau mult pe scaun la locul de muncă

  • Podcast



În cadrul ediției de pe 6 februarie 2024 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat cele mai recente noutăți din domeniul medical publicate pe Raportuldegardă.ro. Puteți asculta emisiunea live, în fiecare marți, ora 14:00.

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

Sunt grupuri care urmăresc, precum în acest caz, o jumătate de milion de oameni timp de 13 ani, colectând date despre activitatea fizică, activitatea de la locul de muncă, activitatea din timpul liber. Timp de 13 ani, niște oameni s-au uitat la parametri care nu sunt cei mai “cool” din perspectiva preocupărilor unui medic sau a sănătății publice. Toate aceste elemente au foarte mult sens pentru a obiectiva, cu date, aceste intuiții sau chiar informații pe care poți să le ai. Au fost colectate datele despre activitatea fizică, dar și despre diverși parametri biologici și toate aceste informații au fost puse în contextul factorilor de risc pentru decesul de boli cardiovasculare.

abonare

S-a ajuns la concluzia că persoanele care stau jos, care stau pe scaun la muncă în majoritatea timpului, au un risc de deces de cauză cardiovasculară cu 34% mai mare decât cei care nu stau jos la locul de muncă. De asemenea, riscul de deces este cu 16% mai ridicat. Aici este valoarea acestor studii pe o perioadă lungă de timp, a colectării acestor date și a generării de astfel de dovezi, pentru că, corelând statul pe scaun la locul de muncă cu mortalitatea și cu ce înseamnă acest lucru la nivel individual, la nivelul familiei sau societății și din punct de vedere economic, ne dăm seama cât de importantă este de fapt, din toate aceste puncte de vedere, o posibilă intervenție care, la propriu, să ne facă să ne ridicăm de pe scaun.

Asta spun de fapt și autorii studiului. Cele două posibile intervenții – alternarea statului pe scaun cu ridicatul în picioare dacă este posibil, iar a doua variantă este ca, după munca de la birou, să faci o activitate fizică mai intensă pentru o jumătate de oră.

Cu siguranță, fiecare dintre noi măcar o dată, a simțit în anumite contexte, perioade de timp, perioade ale vieții, anxietatea. Și anxietatea este parte din design-ul lumii moderne. Am avut recent o prezentare în fața unui grup de cetățeni, oameni care nu aveau un background medical. Le-am vorbit despre activitate fizică, sedentarism. M-am gândit cum aș putea să le vorbesc despre aceste categorii altfel decât riscând să devin banal încă de la început.

I-am întrebat în deschidere dacă ei cred că există un medicament care poate scădea mortalitatea de orice cauză, riscul de a face HTA sau complicații ale HTA, riscul de cancer, de diabet și de complicații ale diabetului. Vorbim despre un singur medicament care să facă aceste lucruri, plus scăderea simptomelor depresiei și scăderea stărilor anxioase. Evident, răspunsul pe care l-am primit a fost că un astfel de medicament nu există, deci nu are niciun preț. Numai că, dacă punem cuvântul medicament între ghilimele, acesta are și un nume – activitatea fizică.

În spatele afirmațiilor făcute mai devreme legate de scăderea mortalității și a acelor riscuri despre care am vorbit, sunt date consistente din foarte multe studii clinice care au indicat aceste beneficii.

Nu este o noutate absolută, însă face parte din studiile care vin să pună date în spatele unor intuiții sau chiar a unor lucruri evidente, dar care nu trebuie să mai fie neapărat demonstrate, cât cuantificate. Asta este foarte important. Pe subiecte care nu pot fi evitate, deoarece sunt parte din viața noastră, în acest caz consumul de carne roșie. De-a lungul timpului au fost multe discuții despre când și cum ar trebui să mâncăm carnea roșie din perspectiva diverselor riscuri pentru sănătate. Un element de noutate cred că este impactul acesta asemănător între carnea roșie procesată și cea neprocesată. Consumul de carne procesată crește riscul de diabet tip 2 cu 50%, carnea neprocesată cu 40%. Aici poate ne așteptam să fie diferențe ceva mai mari, însă este un mesaj important.

Un alt mesaj important este că o porție în plus, pe zi, de carne roșie procesată crește riscul de aproape 1,5 ori. Cu alte cuvinte, pe lângă elementul calitativ, consumăm carne roșie procesată sau ultraprocesată, avem și elementul cantitativ, dacă mâncăm mai mult, riscul crește și mai mult. Ideea nu este să eliminăm carnea roșie din alimentație, este clar că nu se poate și nici nu este bine. Trebuie să găsim, după cum spun și autorii studiului, modalități de a înlocui din când în când carnea roșie care este o sursă foarte importantă de proteine, cu variante alternative.

Alte știri discutate în emisiune:

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

Citește și: