STUDIU. Riscul de anxietate este redus de 10 minute pe zi de activitate fizică moderat-intensă

  • PrevențieActivitatea fizică de tip moderat spre intens, practicată timp de minim 10 minute, de 5 ori pe săptămână, reduce riscul de tulburare anxioasa generalizată (GAD) la vârstnici, conform unor noi rezultate publicate în Psychiatry Research. Studiul derulat a inclus 7650 de adulți vârstnici. Principalele concluzii:

  • În comparație cu participanții cu cea mai scăzută activitate fizică, cei care au raportat cea mai intensă activitate fizică au avut un risc mai scăzut cu 23% de GAD, iar activitatea fizică moderată a asociat o reducere a riscului cu 19%.
  • În comparație cu persoanele care nu au efectuat niciun fel de activitate fizică, un nivel între 1 și 200 MET/minute/săptămână a scăzut riscul de GAD cu 47%.
  • La persoanele cu comorbidități, cei care au raportat cea mai ridicată activitate fizică au avut un risc cu 25% mai scăzut de GAD.

Datele analizate provin din studiul TILDA (The Irish Longitudinal Study on Ageing), care a inclus o cohortă prospectivă de adulți în vârstă de minim 50 de ani. Informațiile despre aceștia au fost colectate prin interviuri, chestionare și evaluări comprehensive ale stării de sănătate. Informațiile despre activitatea fizică au fost raportate în MET/minute/săptămână (MET, metabolic equivalent of task). Clasificarea utilizată a fost următoarea:

abonare
  • Activitate fizică redusă: sub 600 MET/minute/săptămână
  • Activitate fizică moderată: de la 600 la 1200 MET/minute/săptămână
  • Activitate fizică intensă: minim 1200 MET/minute/săptămână

Tulburarea anxioasă generalizată are o prevalență ridicată în rândul vârstnicilor, se asociază cu scăderea calității vieții, afectare cognitivă, dizabilitate și costuri ridicate pentru îngrijiri medicale. Deoarece persoanele cu infecție SARS-CoV-2 au prezentat adesea în perioada de recuperare tulburări de tip anxios, este estimat că povara GAD în rândul populației vârstnice va crește. În acest context, este impusă orientarea către strategiile preventive adresate GAD. 

Citește și: