Podcast #Știința360: Dr. Marius Geantă, despre lansarea Alianței Europene pentru Sănătatea Cardiovasculară: „există boli cardiovasculare care nu depind de stilul de viață – au un determinism genetic”

  • Podcast



Podcastul #Știința360 reprezintă varianta completă a emisiunii Știința 360 difuzată în fiecare marți, începând cu ora 14:00 la Radio România Cultural. Așa cum îi spune și numele, podcastul cuprinde cele mai importante avansuri științifice ale momentului, comentate săptămânal de Dr. Marius Geantă și jurnalistul RRC, Corina Negrea, pe măsură ce apar sau sunt validate.

 

În cadrul ediției de pe 5 octombrie 2021 a emisiunii Știința 360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat topul săptămânal Esențial COVID-19 de pe Raportuldegardă.ro, precum și lansarea Alianței Europene pentru Sănătatea Cardiovasculară.

abonare

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

ECDC: riscul de creștere a numărului de cazuri și decese COVID-19 în țările cu acoperire vaccinală insuficientă este ridicat în perioada următoare

„În urmă cu 2 luni, România era în punctul în care, în ciuda unei rate scăzute de vaccinare, avea 0 decese într-una din zile, iar numărul de cazuri pe zi era de ordinul zecilor. Ceea ce cred că a contat foarte mult în România în ultimele luni a fost polarizarea publicului, în special pe fondul controverselor de ordin politic. Se știa, din studiile de anul trecut, că persoanele care vor să se vaccineze au o anumită preferință politică, persoanele care nu vor să se vaccineze au o anumită preferință politică (…).

În lipsa unui mesaj comun și a unui pact pentru susținerea vaccinării, toată această controversă de pe scena publică s-a translatat de fapt la nivelul societății, iar oamenii au găsit voci relevante între acele voci care, în alte planuri, erau voci relevante pentru ei. A fost foarte greu să pătrundă știința, a fost foarte complicat de la un punct încoace să se facă auzite mesajele, inclusiv cele pe care noi le transmitem în fiecare săptămână aici, pentru că deja împărțirea publicului era făcută pe alte criterii, iar oamenii erau și sunt în continuare ținuți captivi de genul acesta de mesaje. Ei trăiesc de fapt în niște bule care le dau o falsă senzație de siguranță”

Sondaj SUA: mai mulți părinți sunt dispuși să își vaccineze copiii odată cu redeschiderea școlilor

„Am spus de la bun început că testarea antigen nu reprezintă o manevră medicală pentru care să fie nevoie de medici, o persoană care e minim alfabetizată din acest punct de vedere poate să facă acest lucru, nu este ceva complicat. (…) acum culegem rezultatele paternalismului văzut la nivel de autorități medicale, administrative și politice. Vă amintiți discuția inițială despre RT-PCR, ne era prezentată de parcă ar fi secvențiere de ultimă generație când de fapt este o metodă din anii 1980.   

În pandemie cred că trebuie să lăsăm o parte din inițiativă și din responsabilitate și la nivelul oamenilor. Lăsăm responsabilitatea asta după 1 an jumătate în care le-am spus că nu știu, că nu sunt pregătiți, că nu sunt capabili. Genul acesta de mesaje s-au acumulat într-un an jumătate și s-au acumulat pe harta descrisă anterior – în care au evoluat foarte multe alte voci, s-au construit tot felul de scenarii, de conspirații. Acum nu putem să venim și să spunem „voi părinți, acum trebuie să ne dați voie să testăm copiii”, fără să explicăm foarte bine pentru ce este nevoie de testare în condițiile în care avem vaccinare. Un alt mesaj care s-a propagat greșit este că doar vaccinarea oprește pandemia. Și vedem că nu este așa, în toate țările, nu numai la noi”

O terapie antivirală pentru profilaxia post-expunere COVID-19 a intrat în studiile de fază 2/3

„Pentru a produce efecte, virusul SARS-CoV-2 trebuie să se atașeze la nivelul tractului respirator superior, să se fixeze și să se multiplice, urmând ca după aceea, după ce se multiplică în cantitate suficientă, să invadeze organismul. În acest proces de multiplicare sunt implicate mai multe enzime, printre care cea mai importantă este această protează. În momentul în care această proteină este blocată, printr-un astfel de tratament, este blocată și multiplicarea virusului și așa se explică efectul terapeutic. Fiind blocată replicarea virusului, acesta nu se mai poate înmulți în tractul respirator superior, iar puținele particule care sunt acolo vor ajunge să fie eliminate de sistemul imun înainte de a ajunge la o masă critică și înainte de a-i da posibilitatea să infecteze organismul”.

Lansarea Alianței Europene pentru Sănătatea Cardiovasculară

„Unul dintre lucrurile comune atunci când vorbim despre bolile cardiovasculare este să credem că apar pentru că avem un anumit stil de viață și că pot fi prevenite prin modificarea acestui stil de viață. Este o afirmație valabilă pentru multe boli cardiovasculare, însă există anumite boli care nu depind de stilul de viață și care nu pot fi influențate de acesta pentru că au un determinism genetic. Sunt persoane care se nasc cu un risc mai mic sau mai mare de a face anumite boli.

Acum modalitățile tehnologice ne permit să evidențiem aceste persoane, să avem o reprezentare a riscului fiecăreia și există și modalități farmacologice de a interveni cu scop preventiv. Un exemplu este hipercolesterolemia familială, despre care am mai vorbit, o afectare genetică, persoana se naște cu o anumită modificare la nivelul genelor care face ca nivelul colesterolului din sânge să fie ridicat și să nu poată fi scăzut prin modificarea stilului de viață”

Alte subiecte abordate:

  • Vaccinarea împotriva COVID-19 reduce severitatea sindromului post-COVID-19 (long Covid) – de două ori mai mulți pacienți vaccinați au intrat în remisiune completă la 4 luni
  • Pandemia COVID-19 a redus speranța de viață a populațiilor din 27 de țări

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

 

Citește și: