Reducerea deceselor premature cu 50% până în 2050: investiții în sănătate și creșterea taxării industriei tutunului

  • Prevenție



Un nou raport elaborat de The Lancet Commission – Investing in Health, publicat în The Lancet, stabilește pașii pe care trebuie să îi urmeze fiecare țară pentru a reduce la jumătate probabilitatea de deces prematur până în 2050. Acest obiectiv, numit „50 până la 50” este realizabil, prin investiții direcționate în sănătate. Dacă obiectivele „50 până la 50” sunt atinse de fiecare țară, o persoană născută în 2050 ar avea o probabilitate de doar 15% de a deceda înainte de vârsta de 70 de ani, în scădere de la 31% pentru cineva născut în 2019. Principalele măsuri descrise includ: 

  • Direcţionarea de resurse către 15 afecţiuni care determină majoritatea deceselor premature
  • Subvenționarea publică a costurilor medicamentelor esențiale, metodelor de diagnostic, vaccinurilor și altor intervenții care abordează aceste 15 afecțiuni
  • Extinderea imunizărilor în copilărie şi asigurarea disponibilităţii metodelor de prevenție și tratament la prețuri reduse pentru cauzele comune de deces 
  • Finanțarea extinsă a cercetării și inovării pentru a dezvolta noi tehnologii de sănătate

Totodată, raportul insistă asupra creșterii impozitării produselor din tutun, alimentelor și băuturilor nesănătoase și combustibililor fosili, ceea ce ar reduce atât bolile și decesele atribuite acestor produse și ar crește simultan veniturile care pot fi reinvestite în sistemele de sănătate. Prioritatea principală în ceea ce priveşte adresarea acestor factori de mediu care dăunează sănătăţii este reprezentată de reducerea consumului de tutun, care rămâne una dintre cele mai importante cauze de mortalitate prevenibilă, provocând anual peste 8 milioane de decese în întreaga lume.

abonare
Factori de risc pentru cancer
Sursa foto – Freepik

Din 1970, 37 de țări au redus la jumătate probabilitatea de deces a cetăţenilor înainte de a împlini vârsta de 70 de ani, o realizare care marchează progresele remarcabile în prevenirea și tratarea bolilor din ultimele decenii. În ciuda acestor realizări, în continuare milioane de oameni din întreaga lume nu au acces la serviciile de prevenție și tratament care previn decesele premature.

Raportul arată că ar trebui prioritizate cele 15 afecțiuni care cauzează cele mai multe decese premature: boli infecțioase, precum tuberculoza și infecțiile respiratorii, bolile netransmisibile, precum diabetul și bolile cardiovasculare, și alte cauze de deces precum accidentele și sinuciderea. Prelungirea speranței de viață la nivel global în ultimele două decenii a fost atribuită predominant reducerilor mortalității cauzate de aceste afecțiuni.

Conform raportului, obiectivele „50 până la 50” sunt realizabile și sustenabile în orice țară cu venituri mari, medii și mici care alege această calea descrisă, fiind definite politici specifice și strategii de finanțare a sănătății care fac posibil chiar și pentru cele țările care dispun de cele mai reduse resurse să adopte o abordare eficientă din punct de vedere al costurilor pentru reducerea mortalității.

Citeşte şi: