#WorldTBDay2024. Tratamentele de primă linie pentru tuberculoză, eficiente doar în 7 din 10 cazuri din cauza rezistenței la antibiotice. Cele mai reduse rate de vindecare din ultimul deceniu

  • Prevenție



La nivel mondial, aproximativ un sfert din populaţie este infectată cu Mycobacterium tuberculosis, însă o proporţie redusă din aceştia (aprox. 10%) va dezvolta boala. Dintre cazurile înregistrate, doar 2% sunt raportate în regiunea europeană. Riscul de îmbolnăvire este semnificativ mai ridicat la persoanele cu deficienţe imunologice, o categorie aparte de risc ridicat fiind pacienţii infectaţi cu HIV.

Deşi este o boală infecţioasă prevenibilă şi curabilă, tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică în 2024. În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) organizeză Ziua Mondială a Tuberculozei pe 24 martie. Tema de anul acesta este “Yes! We can end TB!, fiind evidenţiată importanţa întăririi acţiunilor de prevenţie, diagnostic şi tratament pentru tuberculoză.

abonare

Conform statisticilor publicate de OMS, situaţia la nivel mondial este următoarea:

  • 75 de milioane de vieţi au fost salvate începând cu anul 2000 în urma eforturilor globale de a combate tuberculoza
  • 10,6 milioane de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză în 2022
  • 1,3 milioane de persoane au decedat din cauza tuberculozei în 2022

Pandemia COVID-19, o piedică în combaterea tuberculozei în regiunea Europeană

În regiunea europeană, noile raportări din partea ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) şi OMS au concluzionat că incidenţa tuberculozei a fost redusă cu 25% între 2015 şi 2022 în Europa. A fost identificată o uşoară creştere a incidenţei tuberculozei în anul 2022, în comparaţie cu anul 2021. Aceste constatări au fost, probabil, consecinţa redobândirii accesului la îngrijirile medicale pentru tuberculoză adecvate după încetarea pandemiei COVID-19 şi, totodată, implementarea acţiunilor de identificare activă a cazurilor de infecţie cu Mycobacterium tuberculosis.

Atingerea ţintelor din streategia OMS de combatere a tuberculozei reprezintă, însă, în continuare o provocare în ţările de Uniunea Europeană şi regiunea europeană OMS. În perioada 2020-1022, au fost raportate 7000 de decese cauzate de tuberculoză în plus faţă de estimările realizate anterior. Conform ECDC, aceste decese nu ar fi fost înregistrate dacă serviciile de diagnostic şi tratament al tuberculozei ar fi fost funcţionale pe perioada pandemiei .

Totodată, prevalenţa tuberculozei rezistente la tratament continuă să crească, fiind raportate cele mai scăzute rate de succes al schemelor de terapie din ultimul deceniu. În regiunea europeană OMS, tratamentul a îndepărtat infecţia cu Mycobacterium tuberculosis în doar 7 din 10 cazuri, în comparaţie cu succesul terapiei aşteptat de 90%. Există şi însă veşti bune, fiind constată creşterea ratei de succes a tratamentelor la pacienţii care sunt infectaţi cu tulpini de Mycobacterium tuberculosis rezistente la terapie.

Managementul pacienţilor cu HIV care au fost diagnosticaţi cu tuberculoză a fost suboptimal, fiind raportată vindecarea la aproximativ jumătate dintre persoanele care au primit tratament începând cu 2021.

Care sunt statisticile în România

Conform raportului ECDC şi OMS, România:

  • a avut cea mai ridicată rată de notificare a tuberculozei la copii, cu aproape 11 cazuri la 100 000 de persoane cu vârste între 0 şi 15 ani
  • peste 25% dintre cazurile de tuberculoză raportate în Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European (EU/EEA) în 2022 au fost înregistrate în România
  • În 2022, rata cazurilor de tuberculoză în România raportată la 100 000 de locuitori a fost de 6 ori mai ridicată decât media din EU/EEA
  • toate statele din EU/EEA au avut o incidenţă a tuberculozei mai scăzută de 25 de cazuri la 100 000 de locuitori în momentul iniţial (2020), cu excepţia României, care a avut o incidenţă de 52 de cazuri la 100 000 de persoane
Ziua Mondială a Tuberculozei
Graphics: http://www.freepik.com
Designed by ibrandify

World Health Organization End TB Strategy

Strategia OMS de combatere a tuberculozei post-2015 a fost adoptată de către adunarea generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în 2014, care îşi propune să pună capăt epidemiei mondiale de tuberculoză ca parte a ţintelor de dezvoltare sustenabilă. Această strategie ţinteşte ca până în 2030 să reducă incidenţa tuberculozei cu 80%, decesele cauzate de tuberculoză cu 90% şi să elimine impactul economic imens pentru gospodăriile afectate de tuberculoză.

Baza planului este reprezentată de îngrijiri medicale şi prevenţie integrate, centrate pe pacient, politici îndrăznețe și sisteme de suport, cercetare şi inovare intensă. Abordarea detaliată şi succesul acestei strategii depind de adaptarea pentru contextul specific diverselor ţări.

Monitorizarea atingerii ţintelor definite în planul de acţiune împotriva tuberculozei în regiunea europeană OMS pentru perioada 2023-2030 reprezintă o provocare, deoarece raportarea unor indicatori a fost limitată sau absentă. Doar 20 din 30 de indicatori menţionaţi în plan au fost monitorizaţi şi evaluaţi cu ajutorul datelor de supraveghere de rutină în etapele precedente. Îmbunătăţirea raportării datelor, care să fie mai complete şi reprezentative, precum şi diversificarea surselor, reprezintă o prioritate.

Care a fost impactul măsurilor de combatere a tuberculozei până în prezent?

Un studiu publicat zilele trecute în The Lancet Infectious Diseases a concluzionat că, la nivel mondial, nu au fost atinse ţintele pentru anul 2020 cuprinse în strategia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de combatere a tuberculozei. Utilizând datele din studiul GBD 2021 (Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study 2021), au fost estimate mortalitatea şi incidenţa în funcţie de vârstă pentru peste 200 de ţări şi teritorii în perioada 1990-2021. Principalele rezultate:

  • Incidenţa estimată a cazurilor a fost de 9,4 milioane, cu 1,35 milioane de decese în anul 2021
  • Scăderea incidenţei tuberculolozei cu 20% în perioada 2015-2020 a fost realizată în 15 ţări din 204
  • Numărul de decese determinate de tuberculoză a scăzut cu aproape 12% între 2015 şi 2020
  • În rândul adulţilor vârstnici s-a constatat o reducere diminuată a numărului de decese determinate de tuberculoză în această perioadă

Metodele convenţionale de diagnostic sunt limitate

90% dintre persoanele simptomatice, inclusiv cele negative în urma testelor standard de tuberculoză pe probe de spută, prezintă bacili viabili de Mycobacterium tuberculosis în aerul expirat, conform unui studiu publicat în PNAS . Aceste rezultate arată că mai multe persoane ar putea contribui la răspândirea tuberculozei, fără a putea fi depistaţi prin procedurile standard de diagnostic, explicând totodată de ce combaterea acestei boli este în continuare o provocare.

Monitorizarea probelor de aerosoli pe timp de 6 luni a indicat reducerea proporţiei de bacili de Mycobacterium tuberculosis independentă de administrarea medicaţiei specifice. Aproximativ 30% dintre participanţi au fost în continuare pozitivi, independent de tratament. Bacilii identificaţi au fost negativi pentru coloraţia microscopică utilizată în diagnosticul de laborator al tuberculozei şi au fost dificil de crescut în culturi bacteriene.

Despre tuberculoză

Tuberculoza este o boală infecţioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, transmisă pe cale respiratorie. Deşi prezentarea clinică predominantă cuprinde leziuni pulmonare, tuberculoza este o boală multisistemică şi, cel mai frecvent, afectează următoarele sisteme extra-pulmonare: gastrointestinal, limforeticular, sistemul nervos central, musculoscheletal, reproducător, dar şi pielea şi ficatul.

Metodele de diagnostic tradiţionale cuprind examenul microscopic al sputei, care a fost cea mai comună metodă de diagnostic utilizată la nivel mondial pentru tuberculoză. Standardul de aur pentru detecţia Mycobacterium tuberculosis rămâne cultura bacteriană, însă testele moleculare rapide capătă din ce ce în ce mai mult interes şi utilizarea acestora este în creştere.

Prognosticul la pacienţii trataţi este favorabil, însă în absenţa administrării terapiei rata mortalităţii este de peste 50%. Categoriile de persoane cu prognostic nefavorabil sau risc de deces cauzat de tuberculoză sunt vârstnicii, bebeluşii, copiii mici şi pacienţii imunocompromişi.

Din cauza creşterii alarmante a rezistenţei Mycobacterium tuberculosis la terapii, una dintre ţintele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru combaterea tuberculozei constă în testarea universală a susceptibilităţii la tratament a pacienţilor infectaţi cu această bacterie. Dezvoltarea de noi terapii împotriva Mycobacterium tuberculosis reprezintă, de asemenea, o prioritate pentru cercetare.

Citeşte şi: