STUDIU. Persoanele care răspund la semaglutidă, identificate cu ajutorul testului genetic MyPhenome Hungry Gut
Testul MyPhenome Hungry Gut, dezvoltat de Phenomix Sciences, poate prezice răspunsul pacienților la semaglutidă, un medicament utilizat pentru tratamentul obezității. Semaglutida, comercializată sub numele de Ozempic și Wegovy, a devenit populară datorită efectelor sale de a determina pierdere în greutate. Cu toate acestea, răspunsurile individuale la medicație variază, indicând necesitatea unor abordări personalizate în tratamentul pacienților, mai ales în contextul creșterii costului semaglutidei și a disponibilității limitate a medicamentului.
Testul este disponibil comercial și analizează 40 de variante genetice. Acesta utilizează Machine-Learning Genetic Risk Score (ML-GRS) pentru a clasifica pacienții ca fiind pozitivi sau negativi pentru hungry gut, fenotip care se referă la pacienții care simt senzația de foame mai devreme din cauza metabolizării mai rapide a alimentelor consumate. Acest fenotip a fost asociat cu o pierdere mai mare în greutate atunci când s-au utilizat agoniști ai receptorilor de peptide glucagon-like 1 (GLP-1 RA), liraglutidă și exenatidă.
Într-un studiu clinic ce a implicat 84 de participanți cu obezitate (IMC > 30 kg/m2) cărora li s-a prescris semaglutidă GLP-1 RA, cei cu fenotipul hungry gut au pierdut aproape de două ori mai mult în greutate (pierdere de 19,5% din greutatea corporală totală), în comparație cu cei negativi pentru acest fenotip (pierdere de 10% din greutatea corporală totală) după 12 luni. La măsurători efectuate la 3 și 6 luni, nu au fost observate diferențe semnificative între cele două grupuri. Cu toate acestea, la 9 luni, participanții din grupul pozitiv hungry gut au pierdut 14,4% din greutatea corporală totală, comparativ cu 10,3% în grupul negativ. Rezultatele au fost prezentate în cadrul unei sesiuni plenare la Săptămâna Bolilor Digestive 2024.
Testul MyPhenome ar putea ajuta la optimizarea administrării semaglutidei. Acesta poate diminua astfel variabilitatea rezultatelor obținute de pacienți, prin detectarea cazurilor care ar putea avea un răspuns mai bun la medicația cu semaglutidă. Nevoia de astfel de soluții este în creștere, cu previziuni conform cărora piața medicamentelor pentru obezitate va depăși 77 de miliarde de dolari până în 2030 și unul din doi adulți va fi obez.

Medicina personalizată transformă gestionarea obezității într-un mod similar cu progresele observate în managementul cancerului, unde tratamentele sunt din ce în ce mai mult adaptate profilurilor genetice și biologice ale pacienților.
La începutul anului 2020, o echipă de cercetători de la Mayo Clinic, care au dezvoltat și testulMyPhenome, a condus un studiu în care și-au propus să identifice particularitățile pacienților obezi, în vederea unei abordări terapeutice personalizate.
Fenotipurile obezității (obesity phenotypes) se referă la tipare distincte care descriu cum și de ce indivizii câștigă în greutate, evidențiind factorii biologici, comportamentali și genetici care contribuie la obezitate. Înțelegerea acestor fenotipuri permite strategii de tratament mai personalizate și mai eficiente.
- Fenotipul Hungry Brain implică indivizi care nu se simt niciodată sătui, indiferent de aportul alimentar. Acesta poate rezulta dintr-o dereglare a centrilor de control al apetitului din creier sau din variații genetice care afectează hormonii implicați în senzația de foame. Tratamentul se concentrează adesea pe medicamente care îmbunătățesc semnalizarea sațietății și pe terapii comportamentale pentru a îmbunătăți obiceiurile alimentare.
- Fenotipul Hungry Gut este caracteristic persoanelor care simt foame la scurt timp după masă, indicând probleme cu reglarea apetitului legată de stomac. Acest lucru ar putea implica o producție crescută de hormoni care stimulează foamea, cum ar fi grelina, sau o digestie rapidă. Tratamentul include de obicei medicamente precum semaglutida, care încetinesc golirea gastrică, și ajustări alimentare pentru a promova sațietatea de durată
- Fenotipul Emotional Hunger descrie persoanele care mănâncă ca răspuns la stimuli emoționali, mai degrabă decât la foamea fizică, adesea ca un mecanism de coping pentru stres sau suferință emoțională. Acest lucru poate implica alterări în căile de recompensare ale creierului, iar tratamentul include adesea consiliere psihologică și tehnici de gestionare a stresului.
- În cele din urmă, fenotipul Slow Burn include indivizi cu un metabolism mai lent, ceea ce duce la arderea a mai puține calorii decât sunt consumate. Acest lucru ar putea fi cauzat de factori genetici, disfuncții tiroidiene sau masă musculară scăzută. Strategiile de tratament se concentrează pe creșterea ratei metabolice prin activitate fizică crescută și intervenții dietetice.
Această abordare personalizată îmbunătățește îngrijirea pacienților și susține și obiectivele mai largi ale medicinei de precizie în tratarea afecțiunilor cronice precum obezitatea.

Citește și:
- STUDIU. De ce crește apetitul la persoanele cu obezitate? Noi tipuri de neuroni, identificați în hipotalamus
- Un nou scor genetic identifică pacienţii oncologici pediatrici care au risc de obezitate severă
- OMS: Numărul copiilor și adolescenților cu obezitate a crescut de 4 ori în ultimii 30 de ani. 43% dintre adulți sunt supraponderali