STUDIU. Persoanele la risc de infarct miocardic pot fi identificate în doar 5 minute printr-un chestionar realizat la domiciliu

  • Cardiologie



În cadrul Universității Gothenburg din  Suedia a fost dezvoltat un chestionar care identifică rapid persoanele cu risc ridicat de infarct miocardic și poate fi realizat chiar la domiciliu. Într-un studiu publicat în Journal of the American Heart Association s-a demonstrat că precizia testului poate fi comparabilă cu cea a analizelor de sânge și a măsurării tensiunii arteriale.

Acest test poate ajuta la identificarea persoanelor cu ateroscleroză moderată până la severă, ca un pas inițial în screeningul celor cu risc cardiovascular înalt care pot beneficia mai departe de alte metode de diagnosticare a aterosclerozei avansate, cum ar fi ecocardiografia sau computer tomografia.

abonare

Chestionarul constă în 14 întrebări, putând fi completat acasă într-un timp foarte scurt. Acesta cuprinde întrebări legate de diferiți factori de risc, luând în considerare vârsta, sexul, greutatea, circumferința taliei, fumatul, valorile tensiunii arteriale, colesterolul seric, diabetul și istoricul familial de boli cardiovasculare.

“Un atac de cord vine adesea pe neașteptate,” explică dr. Göran Bergström profesor de fiziologie clinică la Universitatea din Göteborg, într-un articol publicat pe site-ul Universității din Gothenburg. “Multe dintre persoanele care suferă atacuri de cord par a fi sănătoase și sunt asimptomatice, dar au depozite de grăsime în arterele coronare, cunoscute sub numele de ateroscleroză. Testul nostru face posibilă identificarea a aproape două treimi dintre persoanele cu vârste între 50 și 64 de ani cu ateroscleroză coronariană semnificativă și, prin urmare, cu risc ridicat de boli cardiovasculare.”

subtratare femei cu boli cardiovasculare comparativ cu barbatii
Sursa foto – Image by vectorjuice on Freepik

Pentru studiu au fost folosite datele a 25.000 de persoane cu vârste între 50 și 64 de ani incluse în SCAPIS (The Swedish CArdioPulmonary bioImage Study). Pentru a examina gradul de afectare a arterelor coronare a fost folosită tomografia computerizată, care oferă o imagine a gradului de ateroscleroză. Comparând imaginile inimii cu chestionarele completate de cei care au participat la studiu, au putut fi determinați ce factori de risc au legături cele mai strânse cu gradul de ateroscleroză.

Analizând răspunsurile folosind un algoritm specializat, testul poate identifica 65% dintre persoanele cu vârste între 50 și 64 de ani care prezintă cel mai mare risc de boli cardiovasculare cauzate de ateroscleroza coronariană semnificativă. Identificarea celor aflați în pericol de atac de cord sau care nu iau tratamentul adecvat este mai ușoară.

Capacitatea testului de a detecta precoce persoanele cu risc cardiovascular poate reduce semnificativ mortalitatea și morbiditatea. Acest chestionar poate reprezenta punctul de plecare pentru un program de screening prin care să fie identificate persoanele cu risc înalt pentru evenimente cardiovasculare, care pot beneficia de o evaluare mai amănunțită și de tratament precoce.

Citește și: