STUDIU. Exercițiile statice izometrice, cea mai bună formă de antrenament fizic pentru a reduce tensiunea arterială

  • Cardiologie



Hipertensiunea arterială este principalul factor de risc modificabil pentru a reduce morbiditatea și mortalitatea la nivel mondial. Terapia medicamentoasă este o modalitate cu eficacitate crescută de a reduce tensiunea arterială, însă complianța scăzută, efectele adverse si costurile terapiei reprezintă limitări importante, de aceea sunt abordate și alte modalități non-farmacologice, împreună cu antihipertensivele.

Studiile au raportat reducerea semnificativă atât a tensiunii arteriale sistolice, cât și a celei diastolice prin diverse tipuri de exerciții fizice. Antrenamentul de tip aerobic este principalul tip de activitate fizică indicat în managementului hipertensiunii arteriale, însă ghidurile actuale recomandă introducerea și a altor tipuri noi de efort fizic (exercițiile cu intensitate mare de tip interval sau cel izometric).

abonare

Concluziile unei revizuiri sistematice publicate în British Journal of Sports Medicine au fost că antrenamentele cu exerciții aerobice (cardio), cele dinamice de rezistență (squats, cele cu greutăți), cele de mare intensitate (HIIT), izometrice sau combinate au o eficacitate crescută în reducerea tensiunii arteriale sistolice, respective diastolice de repaus. Însă, exercițiile de tip izometric, care solicită musculatura prin efort de tip static (planșa, genuflexiuni statice), rămân cea mai bună metodă pentru a scădea nivelul tensiunii arteriale, atat sistolice, cât și diastolice.

Exercițiile cu cel mai bun rezultat în scăderea valorilor tensionale au fost genuflexiunile statice la perete și alergatul. 

oameni in sala facand exercitii fizice
Image by Freepik

Au fost analizate 270 de studii randomizate controlate, conduse pe o perioadă cuprinsă între 1990 și februarie 2023, cu participarea a 15,827 de persoane. Condiția alegerii studiilor a fost ca acestea să raporteze efectele antrenamentului făcut pe o perioadă de 2 sau mai multe săptămâni asupra tensiunii arteriale în repaus. Exercițiile au fost clasificate ca aerobe (cardio) și exerciții izometrice. Tensiunea arterială normală este considerată ca având o valoare cuprinsă între 130-130/85-89 mmHg, iar cea crescută considerată a fi peste 140/90 mmHg.

Analiza datelor cumulate a arătat reduceri semnificative ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice de repaus după toate categoriile de exerciții fizice, dar cu scăderea cea mai semnificativă a valorilor tensiunii după antrenamentul de tip izometric.

Comparând datele din diverse studii, s-a ajuns la concluzia că următoarele tipuri de exerciții au fost associate cu reduceri ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice de repaus astfel:

  • Antrenamentul de tip izometric (scad tensiunea arterială sistolică cu 8.24, respectiv tensiunea arterială diastolică cu 4)
  • Exercițiile de tip aerobic (scad tensiunea arterială sistolică cu 4.49 mmHg, respectiv tensiunea arterială diastolică cu 2.53)
  • Antrenamentul dinamic de rezistență (scad tensiunea arterială sistolica cu 4.55, respectiv tensiunea arteriala diastolică cu 3.04)
  • Antrenamentele combinate (scad tensiunea arterială sistolică cu 6.04, respectiv tensiunea arterială diastolică cu 2.54)
  • Exercițiile cu intensitate mare de tip interval (scad tensiunea arterială sistolică cu cu 4.08, respectiv tensiunea arterială diastolică cu 2.5)

Tipurile de exerciții fizice au fost clasificate în funcție de eficacitatea reducerii tensiunii arteriale sistolice astfel: antrenamentul de tip izometric a avut o eficacitate de 98%, cel combinat – 76%, cel dinamic de rezistență – 46%, cel de tip aerobic – 40.5% și respectiv 39% cel intensitate crescută.

Citește și: