#EuroEcho2019. Capacitatea de a efectua activitate fizică intensă, un factor predictiv important în reducerea riscului de deces din cauze cardiovasculare sau oncologice la femei

  • Cardiologie
  • Health literacyPotrivit unui studiu prezentat în cadrul EuroEcho 2019, femeile care au capacitatea de a efectua exerciții fizice viguroase, de înaltă intensitate, au un risc semnificativ mai scăzut de mortalitate de cauze cardiovasculare, oncologice sau de alte cauze.

Faceți exercițiu fizic cât de mult puteți. Activitatea fizică vă protejează împotriva decesului de orice cauză, este îndemnul autorului studiului, Dr. Jesus Peteiro, Spitalul Universitar A Coruna, Spania

EuroEcho2019 Femeile care desfășoară activitate fizică au un risc mai mai mic de deces
Potrivit unui nou studiu, femeile care fac exerciții fizice au un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare sau din cauza cancerului.

În acest studiu a fost examinată asocierea dintre capacitatea de exercițiu fizic a femeilor și funcția cardiacă, precum și impactul asupra supraviețuirii pe termen lung. Studiul a inclus 4.714 femei adulte, cărora li s-a recomandat ecocardiografia de efort, deoarece erau suspectate sau aveau un diagnostic de boală coronariană ischemică.

abonare

Participantele studiului au mers sau au alergat pe bandă, crescând treptat intensitatea. S-a definit starea maximă de efort ca fiind de 10 echivalenți metabolici (MET), ceea ce presupune un efort proporțional cu urcarea rapidă a patru etaje sau foarte rapidă a trei etaje. Femeile care au obținut 10 MET sau mai mult (capacitate bună de exercițiu) au fost comparate cu cele care au obținut mai puțin de 10 MET (capacitate slabă de exercițiu).

Pe parcursul unei monitorizări mediane de 4,6 ani, au existat 345 decese de cauză cardiovasculară, 164 din cauza cancerului și 203 din alte cauze. După ajustarea unor factori, analizând valorile MET înregistrate în timpul exercițiilor, s-a constatat că:

  • Rata anuală de deces din cauza bolilor cardiovasculare a fost de aproape patru ori mai mare la femeile care au obținut mai puțin de 10 MET – 2,2%, comparativ cu 0,6% pentru cele din grupa care a obținut peste 10 MET;
  • Decesele anuale de cauză oncologică au fost duble pentru categoria < 10 MET (0,9% comparativ cu 0,4%);
  • În ceea ce privește decesele din alte cauze, s-a înregistrat un procent de patru ori mai mare la femeile care au obținut mai puțin de 10 MET (1,4% față de 0,3%).

O bună capacitate de efort fizic este un factor predictiv important pentru diminuarea riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului și de alte cauze”, a declarat Dr. Peteiro.

De asemenea, Dr. Peteiro a menționat că majoritatea participanților la studiu au fost femei de vârstă mijlocie sau mai în vârstă, iar rezultatele s-au menținut în ambele grupe. Vârsta medie a fost de 64 de ani, iar 80% dintre participante au avut între 50 și 75 de ani,

În ceea ce privește ecografia cardiacă, cercetătorii au evaluat funcția ventriculului stâng în timpul testului. Pacientele cu insuficiență cardiacă în timpul exercițiilor au avut o probabilitate mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare pe parcursul perioadei de urmărire. Funcția cardiacă în timpul exercițiului fizic nu s-a corelat cu decesul din alte cauze, inclusiv oncologice.

Urmărind în paralel ambele examene, femeile a căror inimă funcționează normal în timpul exercițiilor fizice au un risc mai redus de producere a evenimentelor cardiovasculare. Cea mai bună situație este să ai performanțele fizică și cardiacă normale în timpul exercițiului fizic”, a declarat Dr. Panteiro.

Citește și: