STUDIU. Nefumătorii cu risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar pot fi detectați timpuriu folosind o singură radiografie de torace, interpretată prin AI

  • Oncologie



Riscul de a dezvolta cancer pulmonar la persoanele nefumătoare este de 10-20% de-a lungul vieții. Peste jumătate din cancerele pulmonare care apar la nefumători sunt reprezentate de adenocarcinoame, celelalte fiind carcinoame scuamoase. O persoană este considerată nefumătoare dacă a fumat mai puțin de 100 de țigări în cursul vieții sau niciuna. Cancerul pulmonar diagnosticat la nefumători tinde să apară din cauza mutațiilor genetice apărute la nivel celular, fiind implicați mai mulți factori de risc. Acesta are o evoluție mai lentă, cu posibilitatea de a beneficia de tratament țintit.

Într-un studiu prezentat în cadrul Radiology Society of North America (RSNA), cercetătorii de la Massachusetts General Hospital au dezvoltat un instrument de învățare profundă bazat pe inteligența artificială, care indică nefumătorii cu risc înalt de a dezvolta cancer pulmonar folosind o singură radiografie de torace.

abonare

“Ghidurile curente recomanda ca metodă de screening pentru cancerul pulmonar computer tomografia de torace doar la persoanele cu un istoric de fumat. Cu toate acestea, cancerul pulmonar este din ce în ce mai frecvent la cei care nu au fumat niciodată și este descoperit adesea într-un stadiu avansat. Un avantaj major al abordării noastre este că necesită o singură radiografie de torace, fiind unul dintre cele mai comune teste în medicină și este disponibil la scară largă în fișa medicală electronică”, a declarat Anika S. Walia, co-autoare a studiului, studentă la medicină în cadrul Boston University School of Medicine și cercetătoare la Cardiovascular Imaging Research Center,  într-un comunicat de presă publicat în RSNA.

În Statele Unite ale Americii screeningul pentru cancerul pulmonar este recomandat persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani, cu un istoric de cel puțin 20 pachete-an și care au fumat sau au renunțat la fumat în ultimii 15 ani.

radiografie-torace-ai-risc-crescut-cancer-pulmonar-persoane-nefumatoare
Image by Drazen Zigic on Freepik

Modelul CXR-Lung-Risk a fost dezvoltat folosind 147.497 de radiografii de torace de la 40.643 de fumători și nefumători asimptomatici incluși în studiul de screening pentru cancerul de prostată, pulmonar, colorectal și ovarian, pentru a determina riscul de mortalitate de cauză pulmonară, bazându-se pe radiografii de torace. Pe lângă imaginile arătate algoritmului bazat pe inteligență artificială, s-au încărcat și date rezultate din urmărirea pacienților pe o perioadă de 6-12 ani.

Acest model a fost validat într-un alt grup de pacienți care nu au fumat niciodată si care au efectuat radiografii de torace de rutină în ambulatoriu între anii 2013-2014. Cercetătorii au vrut să determine incidența cancerului în 6 ani, identificat folosind codurile Clasificării Internaționale a Bolilor.

Din 17.407 pacienți incluși în studiu, cu o vârstă medie de 63 de ani, 28% au fost incluși în categoria de risc înalt de către algoritm, dintre care 2.9% au dezvoltat cancer pulmonar în timp.Riscul a rămas de 2.1 mai crescut la pacienții incluși în grupa cu risc înalt decât la cei din grupa cu risc scăzut, chiar și după ajustarea datelor în funcție de vârstă, sex, rasă, infecții ale tractului respirator inferior în antecedente și boală pulmonară obstructivă cronică.

Autorii studiului nu consideră că acest instrument bazat pe inteligența artificială ar putea fi o metodă eficace de screening, ci poate orienta pacienții nefumători cu risc crescut de cancer pulmonar să efectueze un CT de torace. Unul dintre avantajele acestei metode este reproductibilitatea, pe lângă posibilitatea de a rula într-o bază de date electronică, scanând radiografiile de torace pentru a identifica pacienții cu risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar în viitor.

Citește și: